Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Evropské akcie pokračovaly v růstu. Po konci intervencí koruna posílila


13.04.2017

Západoevropské akcie se opět blýskaly spolu s ekonomickými daty, avšak americký trh stagnoval. Po ukončení devizových intervencí Českou národní bankou (ČNB) koruna posílila zhruba o 1,6 % k hranici 26,60 za euro a výnosy vládních dluhopisů vzrostly.

Příležitosti pro další týdny:

  • V průzkumech ohledně prezidentských voleb ve Francii jasně vede Emmanuel Macron (preference 63 %). Mezi favority se dostává krajně levicový Melenchon, zatímco preference Marie Le Pen klesly po poslední prezidentské debatě k 25 procentům.
  • Koruna by na základě své fundamentální hodnoty měla po ukončení intervencí v nejbližší době posilovat. V případě přílišného posílení je ČNB připravena měnu stabilizovat.

 Hrozby pro další týdny:        

  • Je otázkou, jestli po březnovém neúspěchu se zrušením ObamaCare dokáže Donald Trump prosazovat své další předvolební sliby. Nejbližší jednání Kongresu má být o navrhované daňové reformě s vysokým dopadem na americké mezinárodní firmy, přičemž výsledek tohoto jednání zcela určitě trhy zahýbe.

Cena ropy se v březnu vydala vzhůru, když se odrazila od hladiny 47 USD/barel a překonala hranici 51 USD. Podpořila je vysoká šance dohody o prodloužení stropu na produkci ropy i do druhé poloviny roku 2017. Druhým katalyzátorem je výpadek 250 tisíc barelů denně z Libye, kde ozbrojení protestanti blokují ropná pole. Růst cen ropy měl pozitivní dopad zejména na akcie firem v ropném sektoru.

Čekání na kroky Donalda Trumpa a na zvýšení úroků Fedu drželo americké akcie na stabilních, ale vysokých, úrovních. Neúspěch zdravotnické reformy v Kongresu způsobil jen dočasný pokles a hlavní americký index zakončil březen beze změny.

Rally evropských akcií

Evropské akcie pokračovaly díky dobrým datům z ekonomiky v rally. Hlavní evropský index si díky ziskům na všech velkých burzách připsal 2,9 %. Střední Evropu (+1 %) tentokrát nepodpořilo Polsko (-0,7 %), zatímco Česká republika ano (+2,9 %). Maďarsko pokračovalo v poklesu (-1,3 %).

Ceny vládních dluhopisů USA zůstala prakticky beze změny, zatímco německé klesly. Výnosy českých vládních dluhopisů se koncem března také mírně snížily, po ukončení intervencí reagovaly růstem. Evropu ovlivnil růst inflace a obavy z reakce centrálních bank. V eurozóně se nálada trhu zkorigovala díky zklidňujícím výrokům ECB, která odmítla spekulace o zvýšení úroků, a díky nižší inflaci za březen.

Na českém trhu dominovalo očekávání brzkého uvolnění koruny, k němuž došlo 6. dubna. Koruna poté posílila zhruba o 1,6 % k 26,60 za euro. Výnosy vládních dluhopisů vzrostly, zejména u kratších splatností.

 

Autor: Patrik Hudec, portfolio manažer Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice