Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Výnosy státních dluhopisů vzrostou. Kvůli intervencím se prodávaly se záporným úrokem


06.04.2017

Hodnotu akcií na pražské burze by konec umělého oslabování české koruny neměl příliš ovlivnit. Podepíše se naopak na krátkodobých státních dluhopisech, jejichž ceny a výnosy současný příliv zahraničního kapitálu výrazně zkresluje. Ukončení intervencí České národní banky je proto zasáhne. Odborníci se shodují, že na cenu tuzemských akcií neměly intervence vliv. „Někteří analytici očekávali, že by mohlo dojít i k pohybu na akciovém trhu a že by oslabování koruny mohlo přilákat investory, kteří by začali nakupovat české akcie. Ale jestli tomu tak bylo, tak to bylo hrozně málo,“ řekl Hospodářským novinám Petr Zajíc, portfolio manažer společnosti Pioneer Investments.

Ani podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy se na českých akciích neprojevil zájem spekulantů sázejících na posílení české měny po uvolnění kurzu. „Jistá část zahraničních investorů tuto možnost zvolila, jde však jen o menšinu. Jasná většina volí pro takovou spekulaci raději české vládní dluhopisy, zejména ty krátkodobé,“ říká Kovanda.

Ukončení kurzového závazku, po kterém se očekává posílení české měny, by tedy nemělo vést k zásadnímu výprodeji na pražské burze. Podle analytiků mohou být ovšem zasaženy ceny jednotlivých obchodovaných titulů.

„Případné posílení koruny bude mít největší dopad na emise, které se na našem trhu obchodují formou takzvaného duálního listingu,“ zmiňuje akcie, obchodované na dvou burzách, portfolio manažer Fio banky David Brzek. Jedná se o emise akcií rakouských finančních skupiny Erste a VIG, které se hlavně obchodují v eurech na vídeňské burze.

„Cena duálně kotovaných akcií klesne v korunovém vyjádření o tolik procent, o kolik měna posílí vůči euru,“ vysvětluje analytik Martin Vlček z BH Securities. V případě oslabení koruny by byl dopad opačný.

Podle Lukáše Kovandy podpoří opuštění kurzového závazku ve střednědobém výhledu například hodnotu akcií Komerční banky či Monety Money Bank. „Normalizace měnové politiky a její postupné zpřísňování pomocí zvyšování úrokových sazeb bude svědčit finančním titulům pražské burzy, neboť se zvýší jejich úroková marže,“ předpovídá hlavní ekonom Cyrrusu. Zvyšování sazeb přitom očekává v příštím roce.

Výraznější dopad konce intervencí předpokládají odborníci u státních dluhopisů, zejména těch krátkodobých se splatností do tří let. Podle Petra Zajíce z Pioneer Investments příliv spekulativního kapitálu, který přilákala slabá koruna, tuzemský dluhopisový trh zničil. „Obávám se, že jeho napravování může být hodně bolestné, protože se výnosy dostaly na úrovně, kam nepatří,“ říká.

Podle analýzy ING se po uvolnění kurzu zvýší výnosy krátkodobých státních dluhopisů. Například u dvouletých dluhopisů by se tak měl výnos dostat do kladných hodnot.

Zdroj: follow.pioneer.cz

 

Autor: Jaroslav Krejčí

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice