Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Růst reálné mzdy v závěru roku 2016 zpomalil, což bylo dáno kombinací slabšího růstu nominální mzdy a vyšší inflace


11.03.2017

Výhled růstu mezd a platů ale zůstává příznivý, což je dáno jak situací na trhu práce (hlad zaměstnavatelů po pracovní síle), tak zvyšováním platů ve veřejném sektoru (zde ostatně došlo v závěrečném čtvrtletí loňského roku ke zrychlení růstu platů).

Za celý rok 2016 vzrostla průměrná nominální mzda o 4,2 %, což je nejvyšší celoroční růst od roku 2008. Po očištění o inflaci činil v roce 2016 růst reálné mzdy 3,5 %, což je nejsilnější růst od roku 2007.

Pro letošní rok očekávám růst průměrné mzdy o 4,8 % anebo i více, což by po očištění o inflaci znamenalo nárůst průměrné reálné mzdy zhruba o 2,5 %. Růst mezd a souběžný růst zaměstnanosti zůstává pozitivním faktorem pro spotřebu domácností: soukromá spotřeba by měla i letos zůstat hlavním tahounem růstu české ekonomiky, stejně jako tomu bylo v roce 2016.

Z pohled ČNB byl mzdový růst v závěrečném čtvrtletí loňského roku zřejmě slabší, než co centrální banka očekávala. Nicméně, základní příběh české ekonomiky se tím nijak nemění: hlad po pracovní síle vede ke zrychlování růstu nominálních mezd a tato tendence bude pokračovat i v letošním roce. Právě vývoj inflace a mezd v tuzemské ekonomice jsou pro ČNB dominantními faktory při úvahách o ukončení kurzového závazku. Data o mzdách nijak nepodlamují předpoklad trhu, že ČNB svůj intervenční režim ukončí již v průběhu letošního druhého čtvrtletí a velmi pravděpodobně již v průběhu dubna.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice