Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Zvýšení sazeb v USA je na dohled. Trhy bedlivě sledují Francii


11.03.2017

Jestřábí proslovy několika guvernérů FEDu vyhouply pravděpodobnost březnového zvýšení sazeb v USA ze 40 na 90 procent. Cena bitcoinu se díky vysoké poptávce z Číny dostala poprvé v historii nad úroveň ceny zlata.

Příležitosti pro další týdny:

  • Před blížícími se francouzskými prezidentskými volbami rostou preference Emmanuela Macrona (aktuálně kolem 51 %), jemuž jsou trhy nakloněny nejvíce.
  • Americká ekonomika pokračuje v růstu a v silném optimismu na trzích. S neobvykle “jestřábími” proslovy několika guvernérů FEDu za jednotlivé státy vzrostla pravděpodobnost zvýšení sazeb v březnu ze 40 % na 90 %, očekávaný počet zvýšení se posouvá ke třem.

Hrozby pro další týdny:

  • Akcie jsou na poměrně vysokých úrovních. V trhu je zřejmě započítáno téměř vše pozitivní. Donald Trump toho sice nasliboval už hodně, zatím ale bez konkrétních řešení v praxi → realizace se jen tak brzy neprojeví.
  • Pokračují jednání o refinancování řeckého dluhu. Jde o uvolnění třetí části peněz ze záchranného balíčku k pokrytí splátek. Řešení se očekává tento měsíc či začátkem dubna.

Nejvýznamnějším rizikem pro evropské trhy je potenciální vítězství populistky Marine Le Pen ve francouzských prezidentských volbách. Po zbavení poslanecké imunity jí však klesly preference a pravděpodobnost jejího zvolení se aktuálně pohybuje kolem 31 %. 

Cena zlata v únoru pokračovala v růstu. Cena bitcoinu se dostala poprvé v historii nad úroveň ceny zlata. Silný růst táhne především poptávka z Číny. 

Objem intervencí ČNB letos už překonal jejich celkový objem za rok 2016 (455 miliard Kč). Hlavním důvodem je nárůst zahraničních spekulantů, kteří podstatně navýšili své pozice. 

Akciovým trhům se daří 

Americké trhy dosáhly nových historických maxim, v únoru vzrostly o 3,7 %. To hlavní evropský index si i přes nervozitu z voleb v Evropě a Brexitu připsal 2,8 %. Střední Evropě pomohlo rallye v Polsku (+6,5 %), pražská burza si připsala 2,3 %, zatímco maďarská klesla o 1,3 %. 

Ceny amerických a německých vládních dluhopisů navzdory vyšší inflaci a optimistickým zprávám o ekonomické aktivitě vzrostly. K mírnému růstu cen vládních dluhopisů došlo i ve středoevropském regionu. Výjimku představovaly české vládní dluhopisy, na které negativně působí očekávání konce kurzového závazku ČNB. Tento krok totiž povede k nižší poptávce po korunových dluhopisech ze strany zahraničních investorů.


Autor: Patrik Hudec, portfolio manažer Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice