Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Únor hlásí výraznější pokles nezaměstnanosti, než se čekalo


08.03.2017

V české ekonomice nadále výrazně roste počet pracovních míst. Hospodářský růst a s ním spojená poptávka zaměstnavatelů po pracovní síle udržují nezaměstnanost v české ekonomice nízko i na počátku kalendářního roku, což je jinak obvykle období, kdy sezónní faktory tlačí nezaměstnanost přechodně nahoru. K aktuálnímu poklesu míry nezaměstnanosti přispěl i fakt, že letošní zima „nasněžila“ dostatek sezónních pracovních míst v horských střediscích.

Za celý rok 2017 by průměrná míra nezaměstnanosti mohla klesnout zhruba na 4,8 %, když v roce 2016 průměr činil 5,5 %. Vyloučit nelze pro letošní rok ani výraznější pokles míry nezaměstnanosti: tuzemský trh práce vykročil do roku 2017 na pozitivní vlně. Za připomenutí stojí, že česká ekonomika má nyní s přehledem nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii. 

Z pohledu firem vývoj na trhu práce zároveň znamená, že se ve zvyšující míře budou potýkat s nedostatečným počtem zaměstnanců s vhodnou kvalifikací, což vede k tlaku směrem k rychlejšímu růstu mezd. Nedostatek zaměstnanců se zároveň stává bariérou pro výraznější expanzi aktivity v příslušných odvětvích a tedy i růstu ekonomiky jako celku. S tímto problémem se střetávají firmy nejen v české ekonomice, ale i v dalších zemích středoevropského regionu.


Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice