Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za listopad 2021


09.01.2022

 Meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu dále zrychluje: v listopadu činil 13,5 % a opět překonal tržní odhady a vzrostl dále nad prognózu ČNB. Zrychlení meziroční růstu výrobních cen hlásí jak zpracovatelský průmysl, tak výroba elektřiny, plynu a páry a v neposlední řadě se dále zrychlil růst výrobních cen v těžbě a dobývání. V případě zpracovatelského průmyslu meziroční růst cen zrychlil z 13,4 % na 15,4 %, zrychlení je zde patrné v chemickém průmyslu, u výroby dopravních prostředků, počítače a elektroniky a také například v potravinářském průmyslu a výrazný cenový růst je zmiňován pro odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.

Mezi málo výjimek,  kde se v listopadu tempo meziročního cenového růstu zmírnilo, patří obecné kovy a také textilní a kožedělný průmysl.

Růst cen průmyslových výrobců v letošním závěrečném čtvrtletí výrazně překonává očekávání ČNB.

Cenový růst zrychluje také v zemědělské a stavební výrobě.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v listopadu zrychlily meziroční růst z 11,6 % na 13,5 %,  když finanční trh očekával růst 13,2 %.

ČNB ve své prognóze z počátku listopadu očekávala, že ceny průmyslových výrobců v letošním závěrečném čtvrtletí vzrostou v průměru o 11,2 %, skutečný cenový růst je tedy výrazně nad prognózou centrální banky.

V případě zemědělských výrobců meziroční růst výrobních cen v listopadu zrychlil ze 14,1 % na 14,6 %.

Ceny v rostlinné výrobě rostou meziročně dvouciferným tempem, v samotném listopadu růst zrychlil z 18,5 % na 20,5 %.

Mírné zrychlení cenového růstu hlásí živočišná výroba, kde se v listopadu meziroční tempo růstu zvýšilo ze 4,8 % na 5,6 %.

Pro další měsíce a do dalších čtvrtletí stále platí konstatování, že se růst cen v rostlinné výrobě může přelít také do růstu cen v živočišné výrobě a v potravinářském průmyslu, což může posílit tlaky směrem ke zrychlení růstu cen potravin pro konečné spotřebitele.

ČNB ve své listopadové prognóze počítala pro letošní čtvrté čtvrtletí s meziročním růstem cen v zemědělství o 14,8 % a data za říjen a listopad naznačují, že by růst cen v zemědělství za letošní závěrečný kvartál mohl být pod odhadem centrální banky.

Růst cen průmyslových výrobců v listopadu akceleroval z říjnové úrovně, jež byla nejsilnější od počátku roku 1992.

Stále platí konstatování, že průmysloví výrobci čelí jak rostoucím cenám surovin, tak výpadkům v dodávkách potřebných dílů, což zvyšuje jejich náklady, jež jsou ale schopni poměrně úspěšně promítnout do prodejních cen.

Pro úvahy ČNB je vývoj cen výrobců argumentem pro další zvýšení úrokových sazeb v poměrně výrazném kroku.

Poslední měnově-politické zasedání bankovní rady v letošním roce se bude konat 22. prosince, na stole bude evidentně debata, zda repo sazbu zvýšit z její stávající úrovně 2,75 % o půl procentního bodu anebo dokonce výrazněji.

Repo sazba ČNB by mohla dosáhnout svého vrcholu v prvním čtvrtletí 2022 na úrovni 3,75 % anebo na 4,00 %, což by bylo zhruba o půl procentního bodu výše, než předpokládala listopadová prognóza z dílny centrální banky.

Pokud se naplní scénář pozvolného zmírňování inflace od jara 2022, tak by ČNB dle své prognózy mohla své úroky počínaje druhým čtvrtletím začít mírně snižovat, do té doby ale úroky zřejmě porostou výrazněji, než prognóza ČNB předpokládala.

Ke zklidnění inflace by v roce 2022 mohla začít přispívat také rozpočtová politika zaměřená na snižování rozpočtového schodku, nicméně rok 2022 bude ve znamení vysoké míry inflace v české ekonomice a případný přechod na snižování úrokových sazeb bude jen velmi pozvolný.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice