Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za září 2021


14.12.2021

 Tuzemský maloobchod hlásí pokračující růst spotřeby domácností, na segment prodejů automobilů ovšem zjevně negativně dopadají výpadky ve výrobě, způsobené nedostatkem potřebných komponent.

V užším maloobchodu, tj. mimo segment motorových vozidel, se v září tržby meziročně zvýšily o 3,6 %, u nepotravinářského zboží se však prodeje zvýšily o 6,7 %.

V září rostly především prodeje počítačů a telefonů, výrobků pro domácnost a kosmetiky a toaletního zboží.

Maloobchodní tržby vykázaly v září neočištěný meziroční růst o 3,6 %, zatímco trh očekával nárůst o 4,3 %.

Kalendářně očistěný meziroční růst tržeb činil 3,4 %.

Z hlediska růstu dominovaly prodeje počítačů a komunikačních zařízení, jež si meziročně připsaly 6,8 %, růst prodejů o 5,3 % vykázaly výrobky pro domácnost, nadprůměrný růst vykázaly také prodejny s kosmetickým a toaletním zbožím, kde tržby meziročně vzrostly o 4,7 %.

Prodejů skrze internet a zásilkové služby v září meziročně vzrostly o 15,6 %, což je v rámci letošního roku podprůměrný výsledek, neboť průměrný meziroční růst této formy prodejů za letošní první tři čtvrtletí činí 23,5 %.

U této formy prodejů nepříznivě působí efekt vysoké meziroční srovnávací základny, neboť s příchodem pandemie, tedy od loňského března, prodeje přes internet silně rostly a i letošní druhé pololetí je meziročně porovnáváno s hodně vysokou základnou.

Prodeje motorových vozidel v září klesly meziročně o 9,2 %, zde se zjevně projevuje nedostatek potřebných dílů v automobilovém průmyslu, jenž vede k výpadkům ve výrobě a ke zpožďování dodávek pro konečné zákazníky.

Za celý rok 2020 klesly maloobchodní tržby kromě prodejů motorových vozidel v neočištěném vyjádření o 0,7 %.

Za letošních prvních devět měsíců byl vykázán meziroční růst maloobchodních tržeb o 3,3 % a závěrečné čtvrtletí může pomoci letošní celoroční výsledek ještě dále vylepšit.

Meziroční růst maloobchodních tržeb bude v letošním závěrečném čtvrtletí podpořen i poměrně nízkou srovnávací základnou danou uzavírkami a omezeními, kterým tuzemský maloobchod čelil po značnou část závěrečného čtvrtletí roku 2020.

Spotřeba domácností je jedním z klíčových tahounů obnovení růstu české ekonomiky, nárůst inflace pozorovaný v posledních měsících nicméně začíná nepříznivě doléhat na sentiment spotřebitelů.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice