Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za říjen 2021


09.12.2021

 Důvěra v tuzemské ekonomice v říjnu pokračovala v poklesu: šlo o čtvrtý meziměsíční pokles v řadě, přičemž tahounem byla slabší důvěra v průmyslu a mezi spotřebiteli. V průmyslu se projevuje nedostatek potřebných dílů zejména v automobilovém průmyslu, což nepříznivě dopadá i na navázaná odvětví. Na náladu spotřebitelů negativně dopadají obavy z růstu inflace a též snižující se optimismus ohledně výhledu celkové situace v ekonomice a vlastní finanční situace na příštích dvanáct měsíců.

Důvěra se naopak zlepšila ve službách a v obchodu, v případě stavebnictví zůstala v říjnu důvěra beze změny.

Důvěra v tuzemské ekonomice v říjnu klesla na nejnižší úroveň od letošního dubna.

Za říjnovým poklesem celkové důvěry stojí zhoršující se nálada v průmyslu a mezi spotřebiteli.

V průmyslu se rostoucí mírou nepříznivě projevuje již řadu měsíců známý faktor, tedy nedostatek potřebných dílů a materiálu: tento problém je patrný především v automobilovém průmyslu, odtud se ale přelévá do dalších odvětví, jež jsou s automobilkami provázány.

Průmyslové výrobce také stále výrazně trápí nedostatek zaměstnanců.

Očekávaný vývoj výrobní činnosti na příští 3 měsíce se v průmyslu propadl na nejnižší úroveň od druhého čtvrtletí roku 2020, kdy ekonomika čelila náporu první vlny pandemie a kdy byl průmysl po několik týdnů prakticky uzavřen.

Zprávy o problémech v tuzemském průmyslu mají zřejmě dopad i na náladu spotřebitelů, v jejichž případě se zhoršuje očekávání ohledně vývoje celkové ekonomické situace v příštích dvanácti měsících.

Na sentiment spotřebitelů ale také dopadají obavy z růstu inflace a celkově se zhoršilo očekávání spotřebitelů ohledně vývoje jejich vlastní finanční situace.

V případě inflace jsou obavy z dalšího růstu cen nejvyšší za historii zjišťování v rámci průzkumu ČSÚ a předpokládám, že ve zbytku letošního roku a možná i počátkem roku 2022 obavy z inflace dále porostou.

Říjnový průzkum ale má i světlejší stránky: zlepšila se nálada ve službách a v obchodu. Tyto sektory stále profitují ze silné poptávky ze strany spotřebitelů, jež se realizuje po předchozím mnohaměsíčním půstu v podobě uzavírek a příznivý vliv zde má rozpouštění nadbytečných úspor, jež domácnosti v době uzavírek souvisejících s pandemií naakumulovaly.

Do dalších měsíců ale bude důležité, jak se zprávy z ekonomiky a vývoj inflace projeví na ochotě a schopnosti spotřebitelů dále výrazně utrácet jak za nákup zboží, tak za služby.

Říjnový průzkum důvěry v české ekonomice upozorňuje na negativní dopad nedostatku potřebných komponent na automobilky a s nimi provázaná průmyslová odvětví.

Na náladu spotřebitelů nepříznivě dopadá nejistý vývoj v některých sektorech ekonomiky, viz například právě automobilový průmysl, obavy mezi spotřebiteli budí také cenový vývoj, tedy růst inflace.

Růst cenových tlaků a tendence ke zpomalení růstu aktivity v některých oblastech ekonomiky je vývoj, jenž nyní pozorujeme i v jiných evropských zemích a bohužel lze předpokládat, že růst inflace a problémy zejména v automobilovém průmyslu budou dominovat zprávám i v dalších měsících.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice