Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za září 2021


09.12.2021

 Meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu dále zrychlil: v září se vyšplhal na 9,9 %, což představuje nejsilnější dynamiku růstu cen v průmyslu od března 1993. Zrychlení meziročního růstu cen je patrné napříč řadou odvětví zpracovatelského průmyslu, za zmínku stojí zrychlení růstu cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, základních kovů a dřeva, a také pozvolné zrychlování výrobních cen v potravinářském průmyslu.

V některých průmyslových odvětvích se ale v září tempo meziročního cenového růstu zmírnilo: platí to například o farmacii, výrobě dopravních prostředků (zde došlo k prohloubení meziročního cenového poklesu) anebo o elektrických zařízeních, v kontextu vývoje v předchozích měsících se ale zářijové zmírnění cenového růstu jeví v těchto případech spíše coby jednorázová výjimka.

Růst cen průmyslových výrobců činil ve třetím čtvrtletí meziročně 9 % a výrazně překonal očekávání ČNB.

Cenový růst zrychluje také v zemědělské výrobě a ve službách, meziroční dynamiky jsou ale méně výrazné, než je tomu u průmyslu.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v září zrychlily meziroční růst z 9,3 % na 9,9 %,  zásadě v souladu s očekáváním finančního trhu.

Na úrovni 9,9 % je meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu nejsilnější od března 1993.

ČNB ve své prognóze z počátku srpna očekávala, že ceny průmyslových výrobců ve třetím čtvrtletí vzrostou v průměru o 6,9 %, skutečně vykázaný cenový růst však činí 9,0 %.

V případě zemědělských výrobců meziroční růst výrobních cen v září zrychlil ze 7,9 % na 8,4 %.

Ceny v rostlinné výrobě rostou meziročně dvouciferným tempem, byť v samotném září tempo jejich růstu zpomalilo z 11,6 % na 11,2 %.

Mírné zrychlení cenového růstu v případě hlásí živočišná výroba, kde se v září meziroční tempo růstu posunulo ze 4,0 % na 4,1 %.

Pro další měsíce a do dalších čtvrtletí stále platí konstatování, že se růst cen v rostlinné výrobě může přelít také do růstu cen v živočišné výrobě a v potravinářském průmyslu, což může posílit tlaky směrem ke zrychlení růstu cen potravin pro konečné spotřebitele.

ČNB ve své srpnové prognóze počítala pro letošní třetí čtvrtletí s meziročním růstem cen v zemědělství o 10,2 %, skutečně vykázaný růst činí 7,1 %, tlak směrem ke zrychlení růstu cen zemědělských výrobců ale bude dle všeho pokračovat i v dalších měsících.

Růst cen průmyslových výrobců v září akceleroval na úroveň nejsilnější za uplynulých 28 a půl roku.

Průmysloví výrobci čelí jak rostoucím cenám surovin, tak výpadkům v dodávkách potřebných dílů, což zvyšuje jejich náklady, vzhledem k silné poptávce odběratelů ale mohou výrobci své vyšší náklady snáze promítnout do prodejních cen.

Vývoj cen výrobců je pro ČNB signálem, aby pokračovala ve zvyšování svých úrokových sazeb.

Nejbližší měnově-politické zasedání bankovní rady se bude konat 4. listopadu a jako velmi pravděpodobná se jeví možnost, že ČNB zvýší svou repo sazbu opět o více než o čtvrt procentního bodu.

Po zářijovém zvýšení repo sazby o tři čtvrtiny procentního bodu bych pro listopad čekal zvýšení o půl procentního bodu: zvýšení sazeb o tři čtvrtiny procentního bodu podruhé v řadě by byl dosti radikální krok, v úvahách bankovní rady navíc může hrát roli riziko zpomalení hospodářského výkonu v závěru letošního a na počátku příštího roku v souvislosti s výpadky dodávek komponent v průmyslu.

Nicméně, stále platí konstatování, že cenové tlaky v české ekonomice bují a pokud se má inflace během následujících dvou let zmírnit a vrátit se do oblasti dvouprocentního inflačního cíle, je třeba přitvrdit měnové podmínky v české ekonomice jak skrze růst úrokových sazeb centrální banky, tak případně skrze posílení kurzu koruny.

Repo sazba ČNB činí aktuálně 1,50 %, ke konci letošního roku se může vyšplhat na úroveň 2,25 % s výhledem na další, již mírnější, růst v roce 2022.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice