Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Důvěra v českou ekonomiku klesla, přesto ale nelze hovořit o pesimismu


24.02.2017

Únorový průzkum ČSÚ hlásí zhoršení nálady v české ekonomice: snížila se jak celková důvěra, tak důvěra mezi podnikateli i spotřebiteli. Nicméně, hodnoty ukazatelů důvěry zůstávají i tak vysoko. Výsledky průzkumu by proto neměly svádět k nějakému pesimistickému hodnocení situace.

Podíváme-li se na vývoj v eurozóně a v globální ekonomice obecně, tak lze konstatovat, že vnější prostředí se z pohledu české ekonomiky vyvíjí příznivě. Náladu tuzemských spotřebitelů by pak měla podporovat situace na trhu práce, tedy jak dobrá udržitelnost pracovních míst, tak zrychlující se růst mezd a platů. 

Navzdory zhoršení indikátorů důvěry není v případě české ekonomiky namístě hovořit o nějakém pesimismu. Nálada v ekonomice zůstává nadále velmi dobrá, v případě spotřebitelů jde ostatně o pokles indikátoru důvěry z jeho historického maxima. Vnější prostředí je pro českou ekonomiku momentálně velmi příznivé, o čemž svědčí mimo jiné i průzkumy důvěry v eurozóně. Co se domácích faktorů týče, tak výrobci se sice v rostoucí míře potýkají s nedostatkem pracovní síly s vhodnou kvalifikací, situace je na druhou stranu díky zvyšujícím se mzdám příznivá pro zaměstnance, tedy pro spotřebitele. Do dalších měsíců proto očekávám, že důvěra v české ekonomice se bude i nadále nacházet velmi vysoko, a že bude kolísat okolo stávajících úrovní. Indikátory důvěry zůstávají vysoko i navzdory poklesu, hlášenému za letošní únor.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice