Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za červen 2021


01.07.2021

 Růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI v červnu dále vzrostl na novou historicky nejsilnější úroveň a překonal očekávání trhu. Obrázek je podobný předchozím měsícům v tom smyslu, že tuzemští průmysloví výrobci hlásí zrychlení tempa růstu výroby a nových objednávek a zároveň si stěžují, že jejich výrobní kapacita je omezována komplikacemi v dodávkách potřebného materiálu a komponent.

Nedostatky v zásobování, komplikace v dopravě a s tím související růst nákladů vedou v tuzemském zpracovatelském k rekordnímu tempu růstu cen vstupů i k rekordnímu růstu výrobních cen.

Stejně jako v předchozích měsících tak průzkum PMI kromě silného růstu aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu zároveň hlásí zvyšující se inflační tlaky.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, v červnu vzrostl z hladiny 61,8 na úroveň 62,7, což znamená novou nejvyšší úroveň za historii trvání tohoto průzkum pro tuzemský zpracovatelský průmysl, tedy od června 2001.

Finanční trh očekával nárůst celkového indikátoru PMI na úroveň 62,1.

Tahounem zlepšování podmínek v tuzemském průmyslu je uvolňování omezení souvisejících s pandemií, rostoucí poptávka v domácí ekonomice a zlepšující se situace v tomto sektoru v Německu a eurozóně obecně.

Výpadky v dodávkách potřebných komponent a komplikace v dopravě zároveň působí jako brzda proti ještě silnější expanzi výroby a vedou k růstu nákladů.

Problémy v dodávkách jsou nyní nejvyšší za historii PMI průzkumu pro tuzemský zpracovatelský průmysl.

Růst cen vstupů byl letos v červnu nejsilnější za historii měření v rámci průzkumu PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl, tedy od června 2001.

Silná poptávka průmyslovým výrobcům zároveň umožňuje přenést část vyšších nákladů na zákazníky: růst prodejních cen byl taktéž historicky nejsilnější, nicméně ne tak výrazný, aby průmyslovým výrobcům pokryl zvyšující se náklady.

Situace v průmyslu se tedy i nadále vyvíjí ve znamení rostoucích inflačních rizik.

Vlna oživení v evropském průmyslu nadále pokračuje, oživuje se též poptávka v české ekonomice a aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu roste rekordním tempem.

Silná poptávka po potřebných komponentách a souběžné komplikace v dodávkách včetně dopravy ale zároveň ústí do tlaku na růst nákladů a výrobcům se postupně daří přenášet vyšší náklady na své odběratele skrze zvyšování prodejních cen.

Inflace zůstane v české ekonomice tématem i do dalších měsíců a ČNB velmi pravděpodobně přikročí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb na svém nejbližším měnově-politickém zasedání počátkem srpna.

Za rok 2020 jako celek tuzemská průmyslová výroba klesla o 7,2 %, za celý rok 2021 čekám růst zhruba v oblasti 12,5 %.

Rok 2020 přestavuje nízkou srovnávací základnu s tím, jak po několik týdnů na počátku jara byla průmyslová výroba v důsledku první vlny pandemie uzavřena.

Zejména březen až květen letos zaznamenají velmi silný meziroční růst průmyslové výroby.

Zajímavé ale bude sledovat, zda zkrocení pandemie povede v dalších měsících také k nižším komplikacím v dopravě a v dodávkách a zda z pohledu výrobců klesnou související náklady anebo zda oživení aktivity v průmyslu sebou přinese dlouhodobější tlak směrem k růstu nákladů pro výrobce i cen výrobků pro odběratele včetně finálních spotřebitelů.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice