Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za červen 2021


27.06.2021

 Důvěra v tuzemské ekonomice se v červnu dále výrazně zlepšila a vzrostla na nejvyšší úroveň od února 2019. Ke zlepšení důvěry došlo ve všech podnikatelských odvětvích, především ve službách a obchodu, a viditelně se zlepšila nálada také mezi spotřebiteli. Náladě v tuzemské ekonomice pomáhá uvolňování restrikcí spojených s pandemií a také souběžně probíhající hospodářské oživení u našich hlavních hospodářských partnerů ve střední a západní Evropě.

Důvěra v tuzemské ekonomice v červnu vyskočila na nejvyšší úroveň od února 2019, přičemž se zlepšila nálada jak mezi podnikateli, tak mezi spotřebiteli.

Mezi podnikateli se důvěra zlepšila ve všech odvětvích, zejména ale ve službách a maloobchodu, jež profitují z uvolňování uzavírek souvisejících s pandemií.

Pokrok ve vakcinaci a výrazný pokles šíření nákazy má klíčový dopad jak na náladu, tak na reálnou aktivitu jak v české ekonomice, tak v Evropě obecně.

Důvěra se zlepšuje také v průmyslu, červnová úroveň byla nejvyšší od února 2011.

V průmyslu se zlepšuje hodnocení současné poptávky a výhledu výrobní činnosti a zaměstnanosti do dalších měsíců.

Dále se zároveň zvýšilo očekávání růstu prodejních cen do dalších měsíců a červnový průzkum potvrzuje, že silný růst aktivity v tuzemském průmyslu je spojen s oživením inflačních tlaků.

Obdobný závěr, tedy očekávání dalšího růstu cenových tlaků, přináší také průzkum ve službách.

Důvěra mezi spotřebiteli je nejsilnější od prosince 2019, patrný je pokračující pokles obav z nezaměstnanosti, zároveň opět výrazně vzrostly obavy z růstu cen.

Červnový průzkum důvěry v české ekonomice ukazuje příznivý dopad uvolňování uzavírek ve službách a maloobchodu spolu s pozitivním vývojem ve vnějším prostředí .

Zároveň je zřejmě, že se v ekonomice zvedají inflační tlaky: jejich další růst očekávají jak podnikatelé v průmyslu a ve službách, tak samotní spotřebitelé.

Červnový průzkum důvěry v české ekonomice tak podporuje závěry bankovní rady o potřebných posunech v měnové politice: souběh hospodářského růstu a bujení inflačních tlaků hovoří pro zvyšování úrokových sazeb a středeční zvýšení úroků ČNB zjevně představuje první krok v delší sérii pohybu sazeb směrem ke znatelně vyšším úrovním.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice