Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za únor 2021


08.04.2021

Průmyslová výroba vykázala v únoru meziroční pokles o 2,6 %, zatímco trh očekával růst výroby zhruba v oblasti 0,5 %. Tahounem únorového poklesu byla výroba motorových vozidel, jež se propadla o 8 %, přičemž roli zde mohly sehrát komplikace v dodávkách potřebných komponent.

Příznivě se naopak vyvíjely nové průmyslové objednávky s celkovým meziročním růstem 6,7 %, zde hrálo odvětví výroby motorových vozidel hlavní kladnou roli. Růst objednávek potvrzuje příznivý výhled tuzemského průmyslu do nejbližších měsíců díky tomu, že průmyslu se dobře daří obecně napříč Evropou.

Průmyslová výroba v únoru klesla meziročně o 2,6 %, zatímco finanční trh očekával zhruba půlprocentní nárůst.

Tahounem poklesu bylo odvětví motorových vozidel s poklesem výroby o 8 %, což samo o sobě tlačilo průmyslovou výrobu jako celek k poklesu o 1,6 procentního bodu. Výrazně naopak rostla výroba farmaceutických výrobků a přípravků, jež si meziročně připsala 24,6 %.

Na výrobu motorových vozidel měly velmi pravděpodobně nepříznivý vliv komplikace v dopravě a v dodávkách potřebných komponent, přičemž tyto komplikace a zpoždění jdou na vrub pandemie koronaviru.

Výhled pro odvětví výroby motorových vozidel není špatný, neboť nové zakázky v tomto odvětví vzrostly v únoru meziročně o 8,9 %, a to díky růstu exportních zakázek o více než 13 %.

Právě vývoj nových zakázek je kladnou a zřejmě nejdůležitější stránkou statistik o dění v tuzemském průmyslu v letošním únoru. Nové průmyslové zakázky vzrostly v únoru meziročně o 6,7 %, přičemž exportní zakázky vzrostly o 8,9 %.

Tahounem růstu nových zakázek byla výroba motorových vozidel.

Zprávy z tuzemského průmyslu za letošní únor reflektují působení protichůdných vlivů. Jednoznačně dobrou zprávou je, že rostou nové zakázky, především ty ze zahraničí, což tuzemskému průmyslu dává dobrou perspektivu i do dalších měsíců. Naopak, komplikace spojené s pandemií mají negativní dopad na výrobu některých potřebných komponent a zpoždění přicházejí také skrze komplikace v dopravě, což má v důsledku na průmyslovou výrobu nepříznivý vliv a tento negativní vliv se v únoru zjevně projevil u výroby motorových vozidel. 

Za rok 2020 jako celek průmyslová výroba klesla o 7,2 %, za celý rok 2020 čekám růst v rozmezí 5 % až 6 %.

Letos bude tuzemský průmysl profitovat z oživení růstu světové ekonomiky a s tím i z oživení růstu exportů.

Rok 2020 přestavuje nízkou srovnávací základnu s tím, jak po několik týdnů na počátku jara byla průmyslová výroba v důsledku první vlny pandemie uzavřena.

Právě díky příznivé srovnávací základně lze předpokládat, že se tuzemská průmyslová výroba vrátí k meziročnímu růstu již v údajích za letošní březen.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice