Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za březen 2021


25.03.2021

Důvěra v tuzemské ekonomice v březnu klesla na nejnižší úroveň od loňského listopadu, ke zhoršení přispěl vývoj ve většině podnikatelských odvětví a také horší nálada mezi spotřebiteli. Zhoršení důvěry bohužel není překvapivé s tím, jak se v souvislosti s pandemií prodlužují a prohlubují omezení v ekonomice i ve společenském životě jako takovém a zároveň přetrvává nejistota ohledně délky a další podoby těchto opatření.

Je zřejmé, že omezení související s pandemií měla tíživý dopad na ekonomickou aktivitu v letošním prvním čtvrtletí a tento nepříznivý dopad se přenese i přinejmenším do několika prvních týdnů čtvrtletí druhého.

Důvěra v tuzemské ekonomice klesla v březnu na nejnižší úroveň od loňského listopadu, což platí jak o celkovém indikátoru důvěry v ekonomice, tak o náladě mezi podnikateli i spotřebiteli. Mezi podnikateli se důvěra zhoršila ve většině sledovaných odvětví, zejména ve službách a dále také v průmyslu a obchodu. Zlepšení důvěry hlásí pouze stavebnictví.

Zhoršení důvěry ve službách bohužel není překvapivé, neboť právě na tuto oblast ekonomiky dopadá hlavní tíže pandemických omezení včetně nejistot ohledně vývoje v dalších týdnech a možná i měsících. V případě průmyslu důvěra klesla na dvouměsíční minimum. V průmyslu se mírně zhoršilo hodnocení celkové poptávky, zároveň rostou zásoby hotových výrobků a v této konstelaci se zhoršil výhled ekonomické situace v tomto odvětví pro příští tři měsíce i pro příštích šest měsíců.

Na nejnižší úroveň od loňského listopadu klesla také důvěra mezi spotřebiteli. Zprávy o uzavírkách v ekonomice zjevně vedou mezi spotřebiteli k obavám ze zhoršení celkové ekonomické situace v příštích dvanácti měsících a k obavám z růstu nezaměstnanosti.

Zhoršení důvěry mezi podnikateli i spotřebiteli není v případě letošního března překvapivou zprávou s tím, jak došlo k rozšíření omezení v souvislosti s pandemií. Jakkoliv stále zůstává v platnosti scénář, v němž se česká ekonomika letos oživí a HDP vykáže v celoročním vyjádření růst, tak na důvěru v ekonomice mají dopad nejen aktuální omezení a jejich případné rozšiřování, ale také nejistota ohledně vývoje v dalších týdnech a možná i měsících.

Stále platí konstatování, že pro vývoj v dalších měsících a čtvrtletích bude klíčový pokrok ve vakcinaci a v její efektivitě jak v České republice, tak v kontinentální Evropě obecně.

Uzavírky v ekonomice velmi pravděpodobně povedou k tomu, že HDP České republiky vykáže za letošní první čtvrtletí mezikvartální pokles.

Pro druhé čtvrtletí zatím trvá očekávání návratu ekonomiky k mezičtvrtletnímu růstu, síla takového oživení ale bude záviset na schopnosti uvolnit omezení v ekonomice i ve společenském životě a zde se stále pohybujeme v nejistotě přinejmenším ve výhledu pro příští týdny.

V celoročním vyjádření by si HDP České republiky mohl letos připsat zhruba 3 %, výhled ale v souvislosti s pandemií stále zůstává velmi nejistý.

Výraznou nejistotu v souvislosti pandemií bude jistě konstatovat i ČNB a pro bankovní radu tato situace vyznívá ve prospěch stability úrokových sazeb jak na dnešním zasedání, tak přinejmenším také po celé druhé čtvrtletí letošního roku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!