Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za leden 2021


17.03.2021

Uzavírky spojené s pandemií, jež byly v tuzemském maloobchodu obnoveny hned po Štědrém dni, vedly v lednu k prudkému poklesu tržeb. Propad maloobchodních tržeb byl tažen nepotravinářským zbožím, meziročně ale poklesly také tržby za prodeje potravin. Lednová čísla tak ukazují, že se tuzemský maloobchod k lepšímu meziročnímu výkonu loni v prosinci nadechl pouze díky přechodnému otevření prodejen v předvánočním čase. Pokles prodejů lze čekat i pro únor, počínaje březnem ale začne příznivě působit nízká základna z loňského roku, kdy od března 2020 na maloobchod dopadly uzavírky spojené s první vlnou pandemie.

Maloobchodní tržby vykázaly v lednu neočištěný meziroční pokles o 9 %, zatímco trh očekával pokles o 5,8 %.

Letošní leden měl o dva pracovní dny méně než stejný měsíc loňského roku, kalendářně očistěný pokles tržeb činil 6,5 %.

Prudký pokles tržeb souvisí s uzavírkami obchodů, jež byly po krátkém předvánočním uvolnění obnoveny hned po Štědrém dni. 

Tahounem lednového poklesu tržeb byly prodeje nepotravinářského zboží, jež bez kalendářního očištění meziročně spadly o 11,7 %. Dramatický zůstává pokles prodejů oděvů a obuvi, prudce klesly tržby u prodejů výrobků pro kulturu, sport a rekreaci, bezmála o 24 % propadly také tržby u výrobků pro domácnost.

Nejde ani tak o to, že by spotřebitelé obecně neměli peníze a chuť utrácet, nicméně po předvánočním otevření prodejen a s tím souvisejícím utrácením vedly povánoční uzavírky k výkyvu opačným směrem: obchody se uzavřely a spotřebitelé si po předvánočních nákupech možná obrazně řečeno dali pauzu.  

Z hlediska forem prodeje se i nadále dařilo prodejům přes internet a zásilkové služby, kde tržby v lednu meziročně vzrostly o 34,5 %, což pro tyto prodeje představovalo v rámci uplynulých měsíců výrazně nadprůměrný výsledek. 

Prodeje motorových vozidel v lednu klesly meziročně o 3,4 %, což v porovnání s předchozími měsíci není špatný výsledek.

Prodeje motorových vozidel měly poměrně slabý vstup do roku 2020 od jeho počátku, tedy již před vypuknutím pandemie, ovšem s jejím příchodem se propady prodejů motorových vozidel znásobily, což počínaje letošním březnem může vést k viditelnému obnovení meziročního růstu těchto prodejů.

Pro sílu zotavení těchto prodejů bude klíčové, zda se podaří zkrotit pandemii a tím dodat zákazníkům větší sebedůvěru, co se vyšších výdajů týče.  

Za celý rok 2020 klesly maloobchodní tržby kromě prodejů motorových vozidel v neočištěném vyjádření o 0,7 %.

Letos by se měl maloobchod v celoročním vyjádření vrátit k růstu, prvním meziročně kladný měsíc bude velmi pravděpodobně březen.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice