Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průměrná mzda v ekonomice v ČR za 4Q 2020


11.03.2021

Průměrná mzda v české ekonomice vykázala v závěru loňského roku výrazný nárůst, roli sehrály mimořádné odměny ve zdravotnictví. Meziroční nárůst průměrné nominální mzdy o 6,5 % byl nejsilnější od druhého čtvrtletí roku 2019, pohled na jednotlivá odvětví ale odhaluje velmi nevyrovnaný vývoj. Mzdový růst ve zdravotní a sociální péči na úrovni 31 % anebo ve vzdělávání o 10,6 % kontrastuje s nízkým mzdovým růstem anebo dokonce poklesem v jiných odvětvích české ekonomiky.

Meziroční růst průměrné nominální mzdy v loňském závěrečném čtvrtletí činil 6,5 % a vykázal tak nejsilnější dynamiku od druhého čtvrtletí roku 2019.

Reálná mzda, tedy nominální mzda očištěná o inflaci, vzrostla o 3,8 %, což znamená nejsilnější výsledek od prvního čtvrtletí roku 2019.

Výrazně tak bylo překonáno očekávání finančního trhu, jež v případě růstu reálné mzdy činilo 1,0 %.

ČNB pak ve své únorové prognóze dokonce pro reálnou mzdu pro loňské závěrečné čtvrtletí čekala meziroční pokles o 0,5 %.  

Opticky velmi silný růst průměrné mzdy ale v detailech skrývá velmi nevyrovnaný vývoj v jednotlivých odvětvích tuzemské ekonomiky.

Zdravotnictví a sociální služby vykázaly meziroční mzdový nárůst o 31 %, tahounem byla výplata odměn zdravotníkům za první koronavirovou vlnu.

Dvouciferný růst průměrné nominální mzdy vykázalo také vzdělávání a blízko 10 % byl růst mezd u administrativních a podpůrných činností.

Dobře si vedly také informační a komunikační činnosti s meziročním růstem průměrného nominálního výdělku o 6,5 %.

Na druhou stranu, činnosti v oblasti nemovitostí vykázaly pokles mezd o 5,7 %, o 1,7 % meziročně klesl průměrný výdělek v pohostinství a stravování a mírný pokles vykázalo také peněžnictví a pojišťovnictví.

V několika dalších odvětvích se procentuální nárůst meziročního výdělku pohyboval těsně nad nulou.

Vzhledem k těmto specifikům, kdy byl silný mzdový růst soustředěn do několika mála odvětví, nebude dle mého názoru ČNB mzdový vývoj za loňské závěrečné čtvrtletí vnímat jako významné inflační riziko, jakkoliv růst průměrné mzdy výrazně překonal očekávání centrální banky. 

Vrátíme-li se k ekonomice jako celku, kde nárůst průměrné mzdy činil 6,5 %, tak celkový objem mezd v ekonomice v loňském závěrečném čtvrtletí vzrostl meziročně o 3,5 % s tím, jak celkový nárůst nominální mzdy musíme upravit o pokles zaměstnanosti, jenž v meziročním vyjádření činil 2,9 %.

Dramatický pokles zaměstnanosti hlásí odvětví ubytování, stravování a pohostinství, kde se zaměstnanost v závěrečném čtvrtletí propadla o 18,8 %.

Administrativní a podpůrné činnosti hlásí meziroční pokles zaměstnanosti o 12,2 %.

Pokles zaměstnanosti se týkal většiny odvětví v tuzemské ekonomice včetně zpracovatelského průmyslu s poklesem o 4,4 %.

Zajímavý je nárůst zaměstnanosti u činností v oblasti nemovitostí, jenž činil 14,5 %, což dokumentuje pokračující zájem o nákup nemovitostí. 

Pokles zaměstnanosti lze čekat i v letošním prvním čtvrtletí s tím, jak bude loňský propad HDP postupně prosakovat do tuzemského trhu práce.

Pokud se ale podaří dostat pandemii pod kontrolu a pokud se začne zotavovat aktivita ve službách, tak by se v dalších čtvrtletích mohla začít oživovat zaměstnanost v české ekonomice a viditelné by to mělo být zejména v roce 2022.  

Za celý rok 2020 průměrná nominální mzda v české ekonomice vzrostla o 4,4 %, což byl nejslabší růst od roku 2016.

Reálná mzda, tedy výdělek očištěný o inflaci, vzrostla o 1,2 %, což byl nejslabší růst reálné mzdy od roku 2013.

Pro letošní rok lze čekat růst nominální mzdy v pásmu 4 % až 5 %, v reálném vyjádření by tak průměrný výdělek v ekonomice za celý rok 2021 mohl vzrůst zhruba o 2 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice