Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za únor 2021


02.03.2021

Růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI v únoru zpomalil na své tříměsíční minimum, přesto ale zůstat solidní. Tuzemští průmysloví výrobci hlásí zpomalení tempa růstu výroby i nových objednávek, v obou případech ale růst zůstal z historického pohledu silný. Na zpracovatelský průmysl ale dopadá zhoršení dodavatelských vztahů související s pandemií, což vede ke značnému růstu nákladů. Rostoucí využití výrobních kapacit zároveň vedlo k růstu zaměstnanosti ve zpracovatelském průmyslu, jež se v únorů zvýšila nejvíce od března 2018.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, v únoru klesl z hladiny 57,0 na 56,5, což znamená nejnižší úroveň od loňského listopadu. Finanční trh očekával nárůst na úroveň 58,4: tato očekávání vycházela z předpokladů, že zrychlení růstu průmyslové aktivity v Německu a v eurozóně jako celku se promítne i na tuzemském průmyslu. Únorový průzkum ovšem v případě tuzemského zpracovatelského průmyslu hlásí zpomalení růstu výroby i nových objednávek, byť oba příslušné indikátory zůstaly z historického pohledu silné.

Rostoucí využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu zároveň vede k růstiu zaměstnanosti a v únoru byl vykázán nejsilnější nárůst od března 2018.

Úroveň padesáti bodu v rámci průzkumu PMI odděluje pokles a růst aktivity v příslušném sektoru ekonomiky a stávající hodnota celkového indikátoru PMI pro zpracovatelský průmysl znamená, že aktivita i nadále velmi silně roste.

Na podmínky ve zpracovatelském průmyslu ale nepříznivě dopadají prodlevy v dodávkách materiálů a komponent v souvislosti s výpadky, jež přináší stávající vlna pandemie koronaviru. Zároveň se zvyšují ceny související s dopravou a tuzemským výrobcům tak v únoru výrazně rostly výrobní náklady, tempo růstu bylo nejvyšší za téměř deset let.

Nepříznivé dopady pandemie na dopravu a na narušování dodávek byly ze strany tuzemských průmyslových výrobců zmiňovány již v uplynulých měsících a tyto faktory mohou mít na aktivitu v tuzemském průmyslu nepříznivý vliv i v dalších týdnech.

Optimismus mezi tuzemskými průmyslovými výrobci se v únoru sice mírně snížil, přesto ale výrobci zůstávají ve výhledu do dalších měsíců silně pozitivní zejména díky rostoucí poptávce.

Vlna oživení v evropském průmyslu nadále pokračuje, čemuž pomáhá skutečnost, že stávající vlna pandemie nevedla k uzavírkám ve výrobních podnicích anebo k omezením v zahraničním obchodu.

Za celý rok 2020 klesla česká průmyslová výroba o 8 %, pro letošní rok bych čekal růst 5 % až 6 %.

Zásadním faktorem bude, zda se podaří udržet fungování průmyslových podniků i do dalších týdnů, tedy zda se nová omezení související s pandemií nezačnou vztahovat přímo také na provoz, respektive na uzavírky, průmyslových podniků.

Podíl průmyslové výroby a exportů je v případě české ekonomiky zásadní a případné uzavírky v průmyslové výrobě by nutně vedly k úvahám o negativní revizi výhledu výkonu české ekonomiky, tedy ukazatele HDP, pro celý letošní rok.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice