Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Jak ochránit úspory před inflací?


27.02.2021

Prověrka připravenosti, ukázka tvrdé reality či jen podmět k zamyšlení. I tak lze nazvat letošní covidovou situaci v Čechách. S druhou vlnou covidu, opětovným „lockdownem“ a dalšími problémy, způsobenými touto nákazou, dle průzkumů stále více Čechům dochází, že svou finanční situaci dlouhodobě podceňovali a jejich „peněženka“ není dostatečně plná. Až 40 % Čechů přiznává, že nyní přemýšlí o důležitosti spoření daleko více než před příchodem Covidu-19.

Část pracujících možná přišla nebo přijde o práci a pravidelný příjem a hrozí, že se dostanou do situace, kdy nebudou schopni splácet své úvěry. Pokud člověk není na tuto situaci zabezpečen a nemá úspory alespoň v hodnotě svých 4-6 měsíčních platů, může zažít krušné období. S aktuální situací už nelze moc dělat, ale člověk by se měl poučit a pokusit se o vyšší připravenost na budoucí podobná období, která se určitě časem opět objeví. Otázkou zůstává jen to, v jaké podobě a co ho vyvolá.

Inflace, tichý nepřítel úspor

V dnešní informační době a nátlaku marketingových oddělení finančních subjektů se člověk snadno ztratí v nabídce finančních instrumentů, které mohou našim osobním financím prospět, ale někdy také uškodit. Banky lákají na své „výhodné nabídky“ běžných či spořicích účtů. Lidé si však neuvědomují, že inflace ubírá každoročně procentuálně větší část našich úspor, než dokáže kdejaký spořicí účet v aktuální době zúročit. Spořicí účty nabízejí při nejlepším zhodnocení financí kolem jednoho procenta (spíše méně), zatímco inflace dosahuje aktuálně hodnot lehce nad 3 %. Z toho vyplývá, že pomocí spořicího účtu uživatel teoreticky ztrácí cca 2 % ročně.

Ano, spořicí a běžné účty mají samozřejmě své využití. Z hlediska likvidity je skoro až nutné mít na těchto účtech hotovost alespoň ve výši 2-3 měsíčních platů pro případy nouze, poruchy auta či domácích spotřebičů apod. Existuje ale i efektivnější způsob jak ukládat a zhodnocovat své peníze na budoucí časy a třeba i „kvalitnější“ důchod. Příkladem mohou být podílové fondy, které jsou v dlouhodobém horizontu schopné úročit úspory i daleko nad hodnotou inflace a generovat investorovi zisk.

Podílové fondy porážejí inflaci

Podílové fondy nabízejí širokou škálu možností, do čeho peníze investovat, a navíc zajišťují investorovi dostatečnou diverzifikaci. Ten se může dle své povahy, časového horizontu a vnímání rizika rozhodnout, do jakého typu aktiv a na jakou dobu bude investovat. Fondy můžeme základním způsobem rozdělit na akciové, dluhopisové, alternativní a smíšené. Jednotlivé fondy lze různě kombinovat jak na základě aktuální tržní situace, tak dle přání a agresivity investora (tedy ochoty podstupovat riziko). Pokud se člověk v tomto odvětví nepohybuje nebo nemá dostatečné informace, bude ideálním řešením oslovit finančního poradce s dlouhodobou historií a zkušenostmi.

Rizikový faktor č. 2: volatilita

Vedle inflace považuji za nutné zmínit také volatilitu, tedy kolísavost jednotlivých aktiv, která na finančních trzích obzvláště v krizových obdobích roste. Lze ji vnímat jako riziko, ale také jako příležitost. S profesionálním poradcem ji lze zvládnout, a to zejména pomocí kvalitně sestaveného portfolia a pravidelně investované částky. Právě pravidelně investovaná částka každý měsíc dokáže průměrovat finální nákupní cenu aktiva.

V praxi průměrování znamená následující: investor měsíčně nakupuje podílový fond za 500 Kč. Jeden měsíc stojí podílová jednotka fondu 50 Kč a investor si pořídí 10 kusů. Druhý měsíc podílový fond propadne na cenu 10 Kč za podílovou jednotku a investor nakoupí 50 kusů. Dohromady drží investor po dvou měsících 60 ks podílových jednotek fondu a jeho průměrná nákupní cena je 16,67 Kč. Stačí, aby se cena podílové jednotky podívala třetí měsíc nad cenovou hranici 17 Kč a více za jednu podílovou jednotku, a investor je v zisku.

Z této jednoduché ukázky je zjevné, že na první pohled kolísavost trhů nemusí znamenat žádnou pohromu, pokud je na ni investor připraven a pravidelně investuje stejnou částku na měsíční bázi a tím průměruje svou kupní cenu.

Proč si tedy nechávat ukousávat inflací těžce vydělané peníze na spořicích účtech, když můžeme v dnešní době poměrně snadno investovat do podílových fondů a nechávat tak naše úspory růst?

 

Autor: Šimon Schloff, portfoliomanažer Conseq Investment Management, a.s.

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice