Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za prosinec 2020


07.02.2021

Tuzemský maloobchod vykázal v prosinci poměrně výrazný růst tržeb, čemuž napomohla zejména skutečnost, že se zákazníci vrhli do obchodů s tím, jak v předvánočních týdnech bylo povoleno jejich otevření. Růstu tržeb pomohla i skutečnost, že loňský prosinec měl o dva pracovní dny více, než stejný měsíc předchozího roku. Tahounem růstu tržeb byly prodeje nepotravinářského zboží, což souvisí s tím, že zákazníci neváhali využít otevření obchodů k předvánočním nákupům. Prosinec překvapil pozitivně, jde ale o výjimku, neboť hned po Štědrém dnu následovaly opětovné uzavírky kamenných obchodů, což by mělo v lednu vést k opětovnému poklesu tržeb.

Maloobchodní tržby vykázaly v prosinci neočištěný meziroční růst 3,7 %, zatímco trh očekával pokles o 1,6 %. Osobně ale kladné číslo nevnímám coby blesk z čistého nebe: loňský prosinec měl výhodu vyššího počtu pracovních dní, především ale v předvánočních týdnech došlo k otevření obchodů, čehož zákazníci neváhali využít.

Tahounem prosincového růstu tržeb tak byly prodeje nepotravinářského zboží, jež meziročně vyskočily o 7,5 %. Rostly především prodeje výrobků pro domácnost, nadprůměrně dobře si vedly také prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením. I nadále ale prudce klesly prodeje výrobků pro kulturu, sport a rekreaci, a také tržby za oděvy a obuv.

Z hlediska forem prodeje se i nadále dařilo prodejům přes internet a zásilkové služby, kde tržby v prosinci meziročně vzrostly o 30,4 %, což pro tyto prodeje představovalo v rámci celého loňského roku nadprůměrný měsíční výsledek.

Prodeje motorových vozidel v prosinci klesly meziročně o 0,8 %, což byl nejlepší měsíční výsledek za celý loňský rok. Pro letošní rok budou prodeje motorových vozidel za rok 2020 představovat nízkou srovnávací základnu a v průběhu roku 2021 by tak mohlo přijít zotavení těchto prodejů, klíčové ale bude, zda se podaří zkrotit pandemii a tím dodat zákazníkům větší sebedůvěru, co se vyšších výdajů týče. Každopádně, relativně dobrý výsledek prodejů motorových vozidel za loňský prosinec byl ovlivněn vyšším počtem pracovních dní a v některých případech možná také snahou realizovat tyto nákupy před koncem roku.

Za celý rok 2020 klesly maloobchodní tržby kromě prodejů motorových vozidel v neočištěném vyjádření o 0,6 %, přičemž tahounem poklesu byly prodeje pohonných hmot. Prodeje potravin za celý loňský rok stagnovaly, prodeje nepotravinářského zboží vykázaly mírný růst, o 0,6 %.

Pro srovnání, v roce 2019 vykázal maloobchod celoroční růst tržeb 4,8 %.

Pokud vezmeme v úvahu, že HDP České republiky v roce 2020 klesl o 5,6 %, tak byl pokles maloobchodních tržeb poměrně mírný. Samotný prosinec znamenal pro maloobchod určité nadechnutí se s tím, jak se prodejny před Vánocemi otevřely, začátek roku 2021 ale bude z pohledu maloobchodních tržeb opět v červených číslech v důsledku návratu omezení souvisejících s pandemií koronaviru.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice