Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za leden 2021


04.02.2021

Růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu si dle průzkumu PMI v lednu udržel silné tempo pozorované v závěru loňského roku, šlo tak o nejsilnější růst od dubna 2018. Příznivý vývoj je reportován i z dalších středoevropských ekonomik, pro něž se PMI průzkum provádí, tedy z Maďarska a Polska. Český zpracovatelský průmysl ale aktuálně zažívá výraznější zlepšování podmínek než výrobci v ostatních regionálních ekonomikách. V tuzemském zpracovatelském průmyslu se dle průzkumu PMI v lednu zrychlilo tempo růstu výroby, růst zakázek jen nepatrně zaostal za prosincovým růstem, i tak ale šlo o druhý nejsilnější růst zakázek od února roku 2018. Optimismus ohledně vývoje v příštích dvanácti měsících byl nejsilnější za uplynulých dva a půl roku. Zároveň je ale patrné, že pandemie má nepříznivý dopad na dodávky v průmyslu; dodavatelské lhůty se prodlužují jak skrze problémy v dopravě a nedostatek surovin, tak v důsledku vyšší poptávky.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, zůstal v lednu beze změny na prosincové úrovni, jež činila 57,0, když finanční trh očekával pokles na úroveň 55,8. Úroveň padesáti bodů v rámci průzkumu PMI odděluje pokles a růst aktivity v příslušném sektoru ekonomiky a hodnota celkového indikátoru PMI pro zpracovatelský průmysl se drží na nejvyšší úrovni od dubna 2018. Tuzemský zpracovatelský průmysl hlásí zrychlení růstu výroby, a to nejsilnějším tempem od června 2018. Tempo růstu nových objednávek sice oproti prosinci mírně zpomalilo, i tak ale bylo druhé nejsilnější od února 2018.

Celkový PMI indikátor se drží na vysoké úrovni 57 bodů paradoxně i díky tomu, že se prodlužují dodavatelské lhůty, což je vzhledem ke konstrukci PMI indikátoru bráno coby pozitivní faktor. Zde je ale vidět, že komplikace, jež má pandemie na dopravu a narušování dodávek, je problémem, na nějž si tuzemští výrobci rostoucí měrou stěžují a narušování dodávek může mít v dalších týdnech na aktivitu v tuzemském průmyslu nepříznivý vliv.

I tak se ale optimismus mezi tuzemskými průmyslovými výrobci v lednu dostal na nejvyšší úroveň za dva a půl roku, což reflektuje silnou zákaznickou poptávku a víru, že se pandemii v průběhu letošního roku podaří dostat pod kontrolu.

Evropský průmysl prochází vlnou oživení, čemuž pomáhá skutečnost, že stávající vlna pandemie nevedla k uzavírkám ve výrobních podnicích anebo k omezením v zahraničním obchodu.

Pro vývoj v dalších měsících bude důležitý vývoj na straně vakcinace obyvatelstva a také to, zda se podaří zastavit zhoršování dodavatelských lhůt ve zpracovatelském průmyslu. Za celý rok 2020 očekávám pokles české průmyslové výroby o zhruba 8 %, k meziročnímu růstu se tuzemský průmysl vrátí letos, kdy by celoroční růst výroby měl překonat 4,5 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice