Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Počet zombie společností na historickém rekordu


17.01.2021

Graf ukazuje, že podíl tzv. zombie společností v zemích sdružených v organizaci OECD vzrostl v loňském roce na nové historické maximum přibližně 16 %. Zombie společnost je přitom definována jako společnost, jejíž průměrný provozní zisk za poslední tři roky je nižší než úrokové náklady z finančního dluhu. Taková společnost negeneruje dostatečné cash flow ani na splátky úroků, natož na splátky jistiny z dluhu. Naopak na splátky úroků z finančního dluhu si musí dále nově půjčovat. Ekonomika takových společností je z dlouhodobého hlediska jednoznačně neudržitelná.

Z makroekonomického hlediska by bylo vhodné, aby takového společnosti raději zbankrotovaly a uvolnily vzácné ekonomické zdroje pro užití v produktivnějších businessech. Zároveň platí, že tyto společnosti jsou doslova závislé na rekordně nízkých úrokových sazbách. Pokud by úrokové sazby výrazněji vzrostly, zombie společnosti by se velice rychle dostaly do zásadních finančních problémů. I to naznačuje, že výrazné zvyšování základních úrokových sazeb klíčových centrálních bank rozhodně není na pořadu dne. V každém případě platí, že problém zombie společností nemá jednoduché řešení. Zombie společnosti totiž pravděpodobně také odráží možný blížící se konec globálního dluhového supercyklu.

 

Autor: Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management, a.s.

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice