Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Zahraniční obchod v ČR za listopad 2020


06.01.2021

Zahraniční obchod vykázal za loňský listopad výrazný přebytek, který byl nicméně blízko očekávání finančního trhu. Listopadový obchodní přebytek 32,2 miliardy korun znamená vůči stejnému měsíci předchozího roku zlepšení o 20 miliard, tahounem zlepšení byly především vyšší exporty motorových vozidel. Exportérům se daří díky tomu, že druhá vlna pandemie nemá negativní dopad na průmyslovou výrobu a mezinárodní obchod. Zároveň lze konstatovat, že odvětví výroby motorových vozidel je tahounem růstu jak tuzemské průmyslové výroby, tak růstu exportů a zlepšování salda zahraničního obchodu.

Zahraniční obchod vykázal loni v listopadu přebytek 32,2 miliardy korun, když finanční trh očekával přebytek 30,8 miliardy. V meziročním srovnání obchodní přebytek vzrostl o 20 miliard korun. Loňský listopad vykázal velmi solidní meziroční růst exportů: vývozy si připsaly 8,1 % navzdory tomu, že listopad 2020 měl o jeden pracovní den méně, než stejný měsíc roku 2019. V listopadu meziročně rostly i dovozy: o 2,1 %.

Růst obratu zahraničního obchodu je pro malou otevřenou ekonomiku typu České republiky příznivým signálem, v tomto případě je ale třeba si uvědomit že průmysl a zahraniční obchod nejsou přímo zasaženy druhou vlnou pandemie a jejich výkony tak byly v závěrečných měsících loňského roku velmi slušné.

Služby a maloobchod jsou důsledky pandemie poznamenány bohužel mnohem zásadněji, což povede českou ekonomiku v závěrečném čtvrtletí loňského roku k poklesu, vyjádřeno mezičtvrtletním výkonem HDP, navzdory dobrým zprávám ohledně výkonu zahraničního obchodu.

I tak je ale listopadový výkon zahraničního obchodu velmi dobrou zprávou.

Tahounem meziročního zlepšení salda zahraničního obchodu je především vyšší přebytek u obchodu s motorovými vozidly, jenž vzrostl o 8,8 miliardy korun. Vyšší obchodní přebytek u motorových vozidel byl dán především meziročním nárůstem jejich vývozu o 8,4 miliardy korun.

Data o vývoji zahraničního obchodu tak vykreslují stejný obrázek, jako zprávy z průmyslu, totiž že klíčovým tahounem zlepšování je odvětví výroby motorových vozidel.

Při pohledu na mapu zahraničního obchodu stojí za zmínku dvouciferný meziroční růst vývozů do Německa, pozorovaný v listopadu i říjnu. Silně rostly též vývozy do Itálie a v samotném listopadu také do Číny. Zvlášť je pak třeba zmínit Jižní Koreu, kde vývozy vykázaly meziroční růst o více než 36 % v říjnu a téměř o 43 % v listopadu.

Klíčovým tahounem meziročního zlepšování celkového obchodního salda je nicméně jednoznačně obchod s Německem.

Za prvních jedenáct měsíců loňského roku činil celkový obchodní přebytek 172 miliardy korun, což představovalo meziroční zlepšení o 18,1 miliardy korun.

Září, říjen a především listopad hlásí meziroční růst exportů, což je dobrá zpráva pro českou ekonomiku a samozřejmě hlavně pro exportně orientovaný průmysl v čele s odvětvím výroby motorových vozidel

Listopadová čísla o zahraničním obchodu jsou dobrou zprávou také pro korunu, česká měna tak může postupně dále rozšiřovat svoje zisky vůči euru.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice