Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za prosinec 2020


06.01.2021

Růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI v prosinci prudce zrychlil a byl nejsilnější od dubna 2018. Průzkum hlásí zrychlení růstu výroby i nových zakázek, ve zpracovatelském sektoru se zvýšil optimismus ohledně výhledu na příštích dvanáct měsíců. K růstu celkového PMI indikátoru navíc opět možná trochu paradoxně přispěla také karanténní opatření v souvislosti s druhou vlnou pandemie: tato opatření vedou v Evropě ke zpožďování v zásobování a v metodice průzkumu PMI pak celkový indikátor roste. Výsledek průzkumu PMI v tuzemském zpracovatelském průmyslu za loňský prosinec je každopádně příznivou zprávou, vývoj se příznivě projevil také v růstu zaměstnanosti v tomto sektoru české ekonomiky – zaměstnanost vzrostla nejvyšším tempem od června 2018.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, vzrostl v prosinci z hladiny 53,9 na úroveň 57,0, když finanční trh očekával mírnější nárůst na úroveň 54,3. Úroveň padesáti bodu v rámci průzkumu PMI odděluje pokles a růst aktivity v příslušném sektoru ekonomiky a hodnota celkového indikátoru PMI pro zpracovatelský průmysl byla v závěru loňského roku nejvyšší od dubna 2018.

Prosincový průzkum hlásí jak zrychlení tempa růstu průmyslové výroby, a to nejsilnějším tempem od června 2018, tak zesílení tempa růstu nových objednávek v tuzemském zpracovatelském průmyslu, jež se zvyšovaly nejrychleji od února roku 2018. Zlepšil se také výhled na příštích dvanáct měsíců: optimismus v tuzemském zpracovatelském průmyslu je nejsilnější od srpna 2018.

Vše se pozitivně projevilo také v náboru pracovníků ve zpracovatelském průmyslu: loňský prosinec vykázal dle průzkumu PMI nejsilnější růst zaměstnanosti v tomto sektoru české ekonomiky od června 2018.

Tuzemský průmysl se stále zotavuje z prudkého poklesu výroby a objednávek, jež způsobily jarní uzavírky spojené s první vlnou pandemie koronaviru. Stávající druhá vlna pandemie navíc nevedla k uzavírkám ve výrobních podnicích anebo k omezením v zahraničních obchodu a průmysl si tak navzdory pandemii nyní vede velmi dobře, což je patrné ve vývoji i v řadě dalších evropských zemích.

V samotném prosinci růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI výrazně zrychlil a byl znatelně silnější než v Maďarsku a Polsku.

Pro vývoj v dalších měsících bude důležitý vývoj na straně vakcinace obyvatelstva. Pokud se podaří dostat pandemii pod kontrolu, tak z toho budou těžit nejenom nejhůře zasažená odvětví v sektoru služeb, ale šlo by o velmi pozitivní zprávu i pro globální průmyslovou výrobu a mezinárodní obchod, z čehož by profitovali i tuzemští průmysloví výrobci.

Pro celý rok 2020 očekávám pokles české průmyslové výroby o zhruba 8 %, k meziročnímu růstu se tuzemský průmysl vrátí letos, kdy by celoroční růst výroby měl překonat 4,5 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice