Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za listopad 2020


07.12.2020

Růst aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu dle průzkumu PMI letos v listopadu zrychlil a byl nejsilnější od srpna 2018. Průzkum hlásí zrychlení růstu nových zakázek, a to nejrychlejším tempem od července 2018. K růstu celkového PMI indikátoru ale přispěla také karanténní opatření, jež zavádějí evropští průmysloví výrobci, což vede k tlaku na dodavatelské řetězce a v metodice průzkumu PMI pak celkový indikátor roste. Výsledek průzkumu PMI za listopad je celkově příznivou zprávou a lepší než očekávané výsledky také reportují Maďarsko a Polsko, což jsou další dvě středoevropské ekonomiky, pro něž je PMI průzkum prováděn.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, vzrostl v listopadu z hladiny 51,9 na úroveň 53,9, když finanční trh vzhledem k nástupu druhé vlny pandemie očekával pokles na 51,1. Úroveň padesáti bodů v rámci průzkumu PMI odděluje pokles a růst aktivity v příslušném sektoru ekonomiky a hodnota celkového indikátoru PMI pro zpracovatelský průmysl byla letos v listopadu nejvyšší od srpna 2018.

Listopadový průzkum hlásí zesílení tempa růstu nových objednávek v tuzemském zpracovatelském průmyslu, jež se zvyšovaly nejrychleji od července roku 2018. Zlepšil se také výhled na příštích dvanáct měsíců: optimismus v tuzemském zpracovatelském průmyslu je nejsilnější od října 2018.

Jen mírně ovšem rostla průmyslová výroba, a to nejpomaleji od letošního srpna, neboť zde se projevuje nemocnost mezi zaměstnanci a karanténní opatření spojená s koronavirem.

Tuzemský průmysl se zotavuje z prudkého poklesu výroby a objednávek, jež způsobily jarní uzavírky spojené s první vlnou pandemie koronaviru. Stávající druhá vlna pandemie navíc nevedla k uzavírkám ve výrobních podnicích anebo k omezením v zahraničních obchodu a průmysl si tak navzdory pandemii nyní vede velmi dobře, což je patrné ve vývoji i v řadě dalších evropských zemích.

Pro vývoj v dalších měsících bude důležité, zda se průmysl a mezinárodní obchod podaří uchránit od přímých uzavírek souvisejících s koronavirem. Výraznou pomocí bude samozřejmě vakcinace obyvatelstva, k níž by v Evropě mohlo začít docházet již v prvních měsících roku 2021

Pro celý rok 2020 očekávám pokles české průmyslové výroby o zhruba 9 %, k meziročnímu růstu se tuzemský průmysl vrátí až v roce 2021, kdy by celoroční růst výroby měl překonat 4,5 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice