Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská/podnikatelská důvěra v ČR za listopad 2020


25.11.2020

Na důvěru v tuzemské ekonomice dopadá druhá vlna koronaviru: v listopadu se nálada zhoršila jak mezi podnikateli, tak u spotřebitelů. Zhoršení důvěry není samo o sobě překvapivou zprávou, neboť omezení spojená s druhou vlnou pandemie dopadají na řadu oblastí ekonomiky a vzbuzují nejistotu, což dopadá i na spotřebitele. Indikátory důvěry podnikatelů ovšem zůstávají výrazně nad úrovněmi z letošního druhého čtvrtletí, kdy na ekonomiku dopadala omezení spojená s první vlnou pandemie. Důvěra spotřebitelů se však propadá výrazně a v listopadu se dostala jen míně nad své letošní minimu, jež bylo vykázáno v dubnu.

Celková důvěra v tuzemské ekonomice v listopadu výrazně klesla druhý měsíc v řadě a dostala se na nejnižší úroveň od letošního června. Klesla především důvěra ve službách a obchodu, což jsou odvětví nejvíce zasažená omezeními v souvislosti s druhou vlnou pandemie. Důvěra se ovšem zhoršila napříč ekonomiku, tedy napříč odvětvími na straně podnikatelů a též mezi spotřebiteli.

Nálada v ekonomice se zhoršuje napříč Evropou s tím, jak zejména na služby dopadají omezení související s druhou vlnou pandemie koronaviru, což se nepříznivě promítá i do důvěry spotřebitelů, mezi nimiž rostou obavy z nezaměstnanosti.

Průzkum důvěry za listopad podporuje očekávání, že závěrečný kvartál letošního roku bude ve znamení mezičtvrtletního poklesu HDP.

Poté, co třetí čtvrtletí přineslo oživení ekonomiky díky tomu, jak opadala omezení zavedená v rámci první vlny pandemie, nyní na ekonomiku padá tíha nových restrikcí zaváděných v souvislosti s druhou vlnou nákazy.

Nejpozději počátkem nového roku by se ale nálada měla začít zlepšovat díky uvolňování omezení a také díky pokroku na straně vakcín. Zlepšení či alespoň stabilizace důvěry v tuzemské ekonomice se díky uvolňování omezení může dostavit již v prosinci.

Ve výhledu na rok 2021 bude důležité, nakolik se bude dařit tlumit negativní dopady na trh práce, tedy na zaměstnanost, což bude mít důležitý dopad na náladu a chování spotřebitelů. Pro tuzemský průmysl pak bude zásadní, zda se dostaví očekávané oživení světové ekonomiky, což by bylo dobrou zprávou pro exporty z české ekonomiky.

Pro závěrečné čtvrtletí letošního roku očekávám pokles HDP zhruba o 4 % mezičtvrtletně a 10 % meziročně. Za celý rok 2020 pak čekám pokles HDP o 7,1 %, v roce 2021 by se ale česká ekonomika měla vrátit k růstu a v celoročním vyjádření by růst HDP mohl překonat 4,5 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice