Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za říjen 2020


25.11.2020

Ceny průmyslových výrobců se v říjnu vrátily k meziročnímu růstu a připomínají tak, že inflační tlaky v české ekonomice stále přetrvávají. Pokles ekonomické aktivity, k němuž přispěje i druhá vlna pandemie, by měl v následujících čtvrtletích vést k odeznívání inflačních tlaků v českém průmyslu a ekonomice obecně, říjnová statistika ale ukazuje, že řada klíčových odvětvích zpracovatelského průmyslu vykazuje meziroční růst výrobních cen v oblastí tří či dokonce čtyř procent.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v říjnu meziročně vzrostly o 0,3 %, což znamená první meziroční nárůst od letošního března. Trh sice čekal, že ceny výrobců v říinu meziročně porostou, odhad ale činil pouhou 0,1 %. ČNB ve své čerstvé prognóze z počátku listopadu čekala, že ceny průmyslových výrobců v letošním závěrečném čtvrtletí klesnou v průměru o 0,2 % a dle říjnových dat se zdá, že vývoj může být vychýlen spíše v mírně proinflačním směru.

V září ceny průmyslových výrobců klesly meziročně o 0,4 %, říjnový meziroční růst o 0,3 % tak znamená poměrně viditelný posun. Za říjnovým posunem vývoje cen v průmyslu lze vystopovat odvětví jako je výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů, elektrických zařízení, dopravních prostředků a strojů a zařízení jinde neuvedených, kde se meziroční růst v porovnání se zářím zrychli a nachází se v oblasti tří anebo dokonce čtyř procent.

Jedním z tahounů tohoto cenového růstu je jistě předchozí oslabení koruny, pozorované od závěru srpna. Nicméně, skladba faktorů stojící za současným růstem cen v řadě klíčových odvětví tuzemského zpracovatelského průmyslu je zřejmě bohatší a komplikovanější.

Výjimku v rámci říjnového vývoje představují ceny v potravinářském průmyslu, jejichž meziroční růst se zmírnil, což dobře koresponduje s vývojem cen v zemědělství.

V případě zemědělských výrobců se meziroční pokles cen v říjnu prohloubil z 3,5 % na 4,3 %, čemuž napomohl výraznější pokles cen v rostlinné výrobě. ČNB ve své prognóze počítala pro závěrečné čtvrtletí s meziročním růstem cen v zemědělství o 2,4 % a v tomto smyslu jde cenový vývoj zatím opačným směrem, než centrální banka pro zemědělství očekávala.

Pro rok 2020 lze v celoročním vyjádření předpokládat mírný růst cen v průmyslu, zhruba v rozsahu 0,3 %. V případě cen v zemědělství lze v celoročním vyjádření naopak čekat pokles výrobních cen, zřejmě o více než 2 %.

Do dalších čtvrtletí, tedy ve výhledu na rok 2021, lze čekat, že vývoj na straně cen výrobců přispěje ke zmírnění celkové inflace v české ekonomice, tedy ke zpomalení růstu spotřebitelských cen. Toto očekávání stojí na předpokladu, že pokles ekonomické aktivity, související s pandemií, povede k nižšímu využití výrobních kapacit a k omezení poptávkových tlaků v tuzemské ekonomice. Ve směru zmírnění cenových tlaků by mělo působit i aktuální posílení české koruny.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice