Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za září 2020


07.10.2020

Míra nezaměstnanosti v české ekonomice zůstává stabilizovaná, navzdory silnému propadu ekonomické aktivity v letošním druhém čtvrtletí. V samotném září zůstala míra nezaměstnanosti beze změny na úrovni 3,8 %, kde se nacházela v srpnu i červenci a počet nezaměstnaných v srpnu dokonce meziměsíčně klesl o více než dva tisíce osob. Nezaměstnanost pomáhají udržovat na nízkých úrovních především vládní programy na podporu zaměstnanosti, v horizontu několika dalších čtvrtletí by se ale míra nezaměstnanosti měla vydat k růstu.

Míra nezaměstnanosti zůstala v srpnu meziměsíčně stabilní na úrovni 3,8 %. Stabilní byl i meziroční nárůst, jenž stejně jako v předchozích třech měsících činil 1,1 procentního bodu. Trhu práce samozřejmě pomáhá skutečnost, že se aktivita v české ekonomice v průběhu třetího čtvrtletí oživila po propadu, jenž přišel na počátku jara spolu s první vlnou koronaviru.

Měsíc září je tradičně ve znamení příchodu absolventů škol na trh práce, letos tento faktor ale neměl na nezaměstnanost výraznější vliv. Klíčovým faktorem, jenž pomáhá situaci na trhu práce stabilizovat navzdory prudkému meziročnímu poklesu HDP, jsou každopádně vládní programy na podporu zaměstnanosti, bez kterých by nezaměstnanost v tuzemské ekonomice byla viditelně vyšší.

Situace na trhu práce bude takto poměrně stabilní i v nejbližších měsících, s koncem roku lze samozřejmě čekat nárůst nezaměstnanosti ze sezónních důvodů, to však samo o sobě není nijak neobvyklé. Do dalších čtvrtletí lze ale čekat růst nezaměstnanosti s tím, jak do trhu práce bude prosakovat pokles ekonomické aktivity související s koronavirem. Prudké poklesy HDP nelze přečkat bez nepříznivých dopadů na trh práce, jakkoliv jsou snahy vlád a dalších autorit ve smyslu tlumení dopadů hospodářské recese bezprecedentní.

Situace na trhu práce reaguje na výkyvy v hospodářské aktivitě se zpožděním až několika čtvrtletí, nyní jsou navíc dopady tlumeny podpůrnými programy vlády. Vzhledem k bezprecedentnímu poklesu ekonomické aktivity, jímž trpí v důsledku koronaviru prakticky celý svět, je ale samozřejmě namístě snaha dopady na trh práce utlumit, respektive je pokud možno rozložit v čase.

Za celý rok 2019 činila průměrná míra nezaměstnanosti 2,8 %, letos by se průměrná míra nezaměstnanosti mohla dosáhnout či nepatrně přesáhnout úroveň 3,5 %. V průběhu roku 2021 pak může být v jednotlivých měsících překonána úroveň 5 %, celoroční průměr pro rok 2021 odhaduji na úrovni 4,8 %. V průběhu roku 2022 by se situace již mohla začít zlepšovat.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice