Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za září 2020


07.10.2020

Aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu se dle průzkumu PMI v září zvýšila, fakticky šlo o první nárůst od listopadu 2018. Průzkum hlásí zrychlení růstu výroby a po téměř dvou letech se v tuzemském zpracovatelském průmyslu zvýšily také nové zakázky, kterým pomohl i růst exportní poptávky. Dobrou zprávou je také zmírnění poklesu zaměstnanosti, kde byl pokles nejmírnější od června 2019.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, vzrostl v září z hladiny 49,1 na úroveň 50,7, když finanční trh očekával nárůst na 51,0. Mírně slabší než očekávaná úroveň PMI indikátoru je přesto významná, neboť v září byla prolomena úroveň padesáti bodu, jež odděluje pokles a růst aktivity v příslušném sektoru ekonomiky. Aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu tak letos v září, měřeno optikou průzkumu PMI, vzrostla poprvé od listopadu 2018. Zároveň ale úroveň PMI v tuzemském zpracovatelském průmyslu stále viditelně zaostává za úrovní příslušného indikátoru pro Německo a eurozónu jako celek.

Zářijový průzkum pro tuzemský zpracovatelský průmysl hlásí zrychlování růstu výroby a po téměř dvou letech se k růstu vydaly i nové zakázky, včetně exportních objednávek. Snaha omezit náklady vede firmy ke snižování počtu zaměstnanců, nicméně i zde se negativní tendence zmírňují a pokles zaměstnanosti se v září dále zpomalil.

Tuzemský průmysl se postupně zotavuje z prudkého poklesu výroby a objednávek, jež způsobily uzavírky spojené s koronavirem. Pro nejbližší týdny, tedy přinejmenším pro říjen, se ale rýsuje otázka, nakolik na průmyslovou aktivitu dopadnou preventivní opatření spojená s druhou vlnou pandemie koronaviru.

Průmysl má šanci se s druhou vlnou koronaviru vypořádat lépe, než některá odvětví služeb, neboť na průmysl se zatím nevztahují žádné uzavírky či omezení činnosti. Pro tuzemský průmysl je dobrou zprávou také růst průmyslové aktivity na straně našich hlavních obchodních partnerů v čele s Německem. Samotný zářijový průzkum PMI hlásí, že míra optimismu v tuzemském průmyslu, tedy očekávání pro příštích dvanáct měsíců, vzrostla na nejvyšší úroveň od října 2018, i tak ale úroveň optimismu zůstává historicky podprůměrná.

Pro celý rok 2020 očekávám pokles průmyslové výroby o zhruba 8,5 %, k meziročnímu růstu se tuzemský průmysl vrátí až v roce 2021, kdy by celoroční růst výroby mohl překonat 4,5 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice