Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za červenec 2020


08.09.2020

Průmyslová výroba v červenci meziročně klesla o 4,9 %, což znamená nejmírnější pokles za uplynulých pět měsíců. Údaj očištěný o kalendářní vlivy hlásí meziroční pokles výroby o 5 %, což je i tak lepší výsledek, než čekal trh, jenž pracoval s poklesem o 6,8 %. Detaily za červenec hlásí zmírnění propadu průmyslových tržeb a v porovnání s předchozími měsíci si vedly relativně dobře i nové zakázky, pokud vezmeme v úvahu vliv počtu pracovních dní. Údaje o vývoji tuzemského průmyslu za letošní červenec jsou v souladu s předpokládaným scénářem postupného zlepšování situace po prudkých propadech aktivity z počátku letošního jara, jež byly reakcí na uzavírky v souvislosti s koronavirem. V meziměsíčním vyjádření v červenci průmyslová výroba vzrostla o 5,7 %.

Průmyslová výroba vykazuje zmírňování meziročního poklesu a tento směr vývoje odpovídá všeobecným očekáváním. Červencový meziroční pokles výroby o 5 % byl dokonce mírnější, než očekával finanční trh a šlo o nejlepší meziroční výsledek za uplynulých pět měsíců. Výrazně se zmírnil pokles výroby motorových vozidel, který v červenci na meziroční bázi činil pouhých 0,7 %. Roli hlavního tahouna poklesu výroby tentokrát převzala výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků při meziročním propadu o 10,1 %.

Zmírnil se meziroční pokles tržeb v průmyslu a tržby z přímého vývozu dokonce zaznamenaly růst 0,6 %, což je první kladný výsledek od loňského září. V případě tržeb z přímých vývozů pozitivně zaúřadovalo odvětví výroby motorových vozidel s meziročním růstem 5,4 %.

Nové průmyslové zakázky ve srovnání s červnem svůj meziroční pokles mírně prohloubily, pokud ale vezmeme v úvahu červnovou výhodu v podobě vyššího meziročního počtu pracovních dní, tak červencový výsledek nevyznívá špatně. Odvětví motorových vozidel hlásí více než devítiprocentní nárůst celkových nových zakázek a totéž platí o zakázkách ze zahraničí.

Zprávy z tuzemského průmyslu za letošní červenec vnímám jako relativně příznivé: nic jiného než další meziroční pokles výroby sice nešlo realisticky předpokládat, vykázaný pokles je ale méně výrazný, než se čekalo a jde o další zmírnění oproti předchozím měsícům. Další relativní zlepšení situace lze očekávat i v srpnu, vývoj na podzim ale bude hodně záležet na tom, jak se podaří zvládnout šíření nákazy koronavirem.

Právě vývoj na poli koronaviru a schopnost vyhnout se uzavírkám ve výrobě a omezením, jež by nepříznivě zasáhla zahraniční obchod, budou klíčové pro výkon průmyslu do dalších měsíců.

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 %, letos se propad řádově prohloubí. Výhled pro letošní rok jako celek zůstává nejistý, momentálně očekávám celoroční pokles průmyslové výroby zhruba v oblasti 8,5 %.

Návrat tuzemské průmyslové výroby k meziročnímu růstu odhaduji až na počátek jara roku 2021.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice