Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za červenec 2020


22.08.2020

Meziroční pokles cen průmyslových výrobců se v červenci nepatrně zmírnil, dle všeho zejména v důsledku vývoje cen ropy. Celkově ale červencové údaje ukazují, že se cenové tlaky v případě většiny průmyslových odvětví zmírňují a až na drobné výjimky zůstávají nevýrazné. Kombinace silnější koruny a slabšího výkonu ekonomiky by měly vést k tomu, že ceny průmyslových výrobců nijak výrazně neporostou ani v dalších měsících. Případné výkyvy ve vývoji cen průmyslových výrobců půjdou na vrub vývoje cen ropy.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v červenci meziročně klesly o 0,1 %, což bylo nepatrné zmírnění po červnovém poklesu, jenž činil 0,3 %. Trh čekal nepatrně výraznější meziroční pokles, a to o 0,2 %, zatímco ČNB ve své čerstvé prognóze z počátku srpna čekala, že ceny průmyslových výrobců ve třetím čtvrtletí klesnou v průměru o 0,5 %.

Vývoj cen výrobců je smíšený: za červencovým zmírněním meziroční poklesu stojí zřejmě vývoj cen ropy, na druhou stranu ale došlo ke zmírnění cenového růstu například v potravinářském průmyslu, ve výrobě počítačů a elektronických a optických přístrojů anebo dopravních prostředků.

Proti růstu cen průmyslových výrobců bude v dalších měsících působit silnější koruna a také zpomalení hospodářského růstu, na němž se budou stále projevovat jarní uzavírky spojené s koronavirem. Případné výkyvy půjdou především na vrub vývoje cen ropy.

V případě zemědělských výrobců se meziroční pokles cen zmírnil ze 4,4 % na 4,1 %, a to v důsledku mírnějšího poklesu cen v rostlinné výrobě. V živočišné výrobě se naopak meziroční pokles cen nepatrně prohloubil.

I tak ale údaje za července představují poměrně hluboký pokles cen v zemědělství, zejména v porovnání s odhadem ČNB, jež pro celé třetí čtvrtletí počítá s meziročním růstem cen v zemědělství o 1,1 %. Faktem je, že jarní i letní výkyvy v počasí mohou mít dopad na celkovou úrodu a v letošním druhém pololetí se výrobní ceny v zemědělství pravděpodobně vrátí k meziročnímu růstu. Pro rok 2020 lze v celoročním vyjádření předpokládat zhruba stagnaci cen v průmyslu.

Vedle silnější koruny se na cenovém vývoji podepíše slabší poptávka a nižší využití výrobních kapacit v tuzemském průmyslu, což jsou vesměs faktory působící proti růstu cen. V případě cen v zemědělství lze v celoročním vyjádření čekat zřejmě mírný pokles výrobních cen.

Otázkou je, jak se na letošní úrodě projeví výkyvy v počasí: případný pozvolný růst nákladů v rostlinné výrobě by následně vedl k oživení cenových tlaků i v živočišné výrobě.

Celkově by ale měl vývoj na straně cen výrobců přispět ke zmírnění celkové inflace v české ekonomice, tedy ke zpomalení růstu spotřebitelských cen, přičemž tato tendence bude patrná zejména v průběhu roku 2021.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice