Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za duben 2020


08.06.2020

Maloobchodní tržby sice v dubnu vykázaly více než desetiprocentní meziroční pokles, propad byl ale méně výrazný, než se čekalo. Na obchod těžce dopadly uzavírky a omezení spojené s koronavirem, v zásadě tak zkolabovaly prodeje oděvů a obuvi, o více než 55 % pak klesly meziročně prodeje výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Z podstaty věci byly méně negativně zasaženy prodeje potravin, i zde ale tržby meziročně klesly. Pomyslným vítězem za letošní duben jsou prodejci přes internet a zásilkové služby, když tato forma prodejů vykázala meziroční nárůst o 47,5 %.

Maloobchodní tržby v dubnu klesly meziročně o 10,6 %, zatímco trh očekával téměř dvojnásobný pokles – o 19,5 %. Na prodejce dopadly uzavírky a omezení spojené s koronavirem, celkový dopad byl ale při veškeré své robustnosti méně dramatický, než se čekalo. Zde je ale nutné rozlišovat mezi sortimentem, neboť relativně nevýrazný propad prodejů potravinářského zboží o 2,8 % kontrastuje s kolapsem tržeb u oděvů a obuvi, kde je hlášen meziroční propad o 81,1 %.

Výrazně rostly prodeje přes internet a zásilkové služby, což ale není překvapivé, neboť pro mnoho spotřebitelů a prodejců byly právě internet a zásilkové služby jedinou schůdnou cestou, jak příslušné zboží prodat a odebrat. Samostatnou kapitolou je propad prodejů motorových vozidel o 46,4 %. Zde hrály roli jak stávající omezení a s nimi spojené komplikace, tak nejistoty ohledně dalšího vývoje celkové situace v ekonomice a finanční situace domácností.

Dá se říci, že zatímco například u prodejů oděvů, obuvi či výrobků pro rekreaci a sport lze čekat poměrně svižné oživení s tím, jak se prodejny opět otevřely, tak prodeje motorových vozidel budou narážet na horší situaci a nejistoty v ekonomice i v dalších měsících.

Celkově je pokles maloobchodních tržeb na úrovni 10,6 % za letošní duben mírnější, než se čekalo. Hodně zajímavé je, že srovnatelný propad včera hlásily dubnové maloobchodní tržby také v případě Maďarska. V případě českého trhu je také namístě zmínit pozitivní revizi za březen, kde je nyní propad maloobchodních tržeb hlášen „jen“ na úrovni 5,6 %, když původní údaj hlásil propad o 8,9 %.

V květnu a dalších měsících by se měly meziroční propady tržeb již zmírňovat s tím, jak se s uvolňováním restrikcí obchody postupně otevřely. Přesto lze čekat, že maloobchodní tržby zůstanou meziročně v záporu i v dalších měsících a významnou roli zde sehraje skutečnost, že spotřebitelé budou nyní při svých výdajích opatrnější kvůli nejistotám ohledně budoucnosti, tedy ohledně své finanční situace.

Je otázkou, nakolik je vůbec možné odhadnout výsledek maloobchodu za celý letošní rok. Nicméně, je zřejmé, že po loňském růstu maloobchodních tržeb o 4,8 % letos dle směřujeme k celoročnímu poklesu v řádu několika procent.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice