Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

HDP ČR za 1Q 2020


04.06.2020

HDP České republiky v letošním prvním čtvrtletí klesl mezičtvrtletně o 3,3 % a meziročně o 2,0 %. Zpřesněná čísla tak hlásí o něco lepší výsledek, než předběžný údaj, jenž letošnímu prvnímu čtvrtletí přiřazoval pokles 3,6 % mezičtvrtletně a 2,2 % meziročně. Tato zpřesněná čísla, tedy meziroční pokles HDP o 2 %, jsou zároveň v souladu s očekáváním ČNB.

Pokles HDP není překvapivou zprávou: ekonomika je zasažena restrikcemi souvisejícími s koronavirem, pro letošní druhé čtvrtletí lze čekat ještě dramatičtější propad HDP jak v mezičtvrtletním, tak meziročním srovnání. Pohled na detailní údaje ukazuje meziroční stagnaci spotřeby domácností, růst výdajů vlády a naopak prudký pokles investičních výdajů.

Meziročně klesly vývozy i dovozy a zahraniční obchod měl na meziroční výkon české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí celkově mírně negativní vliv. Na straně tvorby HDP je patrný prudký meziroční pokles u obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství, výrazný pokles hlásí také zpracovatelský průmysl.

Nejde o překvapivá zjištění: uzavírky spojené s koronavirem měly negativní dopad jak na investice firem, tak na možnosti domácností více utrácet. Z pohledu jednotlivých sektorů a odvětví v ekonomice byly samozřejmě zasaženy služby včetně dopravy jak z hlediska uzavírek a omezení daných koronavirem, tak z pohledu poptávky. Totéž platí o zpracovatelském průmyslu, kde se uzavírky firem prolínaly s uzavřením exportních trhů.

Výdaje vlády rostly s tím, jak zde byla snaha dostat pod kontrolu koronavirus a pomoci vybraným odvětvím v ekonomice: růst vládních výdajů by měl být patrný i v letošním druhém čtvrtletí.

Ekonomická aktivita se počátkem jara dostala pod tlak v důsledku omezení zavedených v souvislosti s koronavirem, letošní první pololetí tak bude ve znamení recese české ekonomiky. Zejména pro druhé čtvrtletí lze čekat výrazný mezičtvrtletní propad HDP a prohloubení propadu meziročního, neboť právě ve druhém čtvrtletí působila omezení spjaté s koronavirem na českou ekonomiku nejvýrazněji. Počínaje třetím čtvrtletím by se ale měl HDP mezičtvrtletně oživovat s tím, jak se omezení související s koronavirem uvolňují. I tak ale vykáže HDP za celý letošní rok výrazný pokles: odhaduji jej na úrovni 7,3 %, v roce 2021 by ale česká ekonomika měly vykázat růst zhruba o 5 %.

Letošní rok, tedy i všechna zbylá čtvrtletí, budou ve znamení meziročního poklesu HDP jako celku: meziroční propad se ve druhém čtvrtletí dále prohloubí, počínaje letošním třetím čtvrtletím by se ale měly meziroční poklesy zmírňovat. V meziročním poklesu zůstane po zbytek letošního roku také spotřeba domácností, u níž se projeví výpadky ve mzdách v souvislosti s odstávkami ve výrobě a službách a obecně zhoršující se situace na trhu práce.

Pro vývoj v letošním druhém pololetí bude důležité, jak rychle bude ekonomika schopna reagovat na odstranění restrikcí souvisejících s koronavirem a na pozitivní impulsy, jichž se jí dostává ze strany měnové a rozpočtové politiky. Důležité samozřejmě bude také oživování ekonomik našich hlavních obchodních partnerů.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice