Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za květen 2020


04.06.2020

Aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu v květnu dále klesla, tempo poklesu ale bylo mírnější než v dubnu s tím, jak v průběhu května začaly nabíhat některé výrobní kapacity a začala se uvolňovat omezení spojená s koronavirem. PMI indikátor mapující podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu vzrostl z dubnového mnohaletého minima 35,1 na 39,6 a stále tak zůstal výrazně pod úrovní padesáti bodů, jež v průzkumu PMI odděluje růst a pokles aktivity. Ve zpracovatelském průmyslu pokračoval pokles výroby i nových zakázek, výrazně klesá zaměstnanost.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, vzrostl v květnu z hladiny 35,1, jež představovala více než jedenáctileté minimum, na úroveň 39,6. Nárůst indikátorů PMI byl očekáván a květnová úroveň zhruba odpovídá tomu, co šlo odhadovat na základě PMI průzkumů pro eurozónu a Německo. Indikátor PMI pro tuzemský zpracovatelský průmysl se tak odpoutal ze svého mnohaletého minima, přesto ale i nadále naznačuje pokles aktivity v tomto sektoru české ekonomiky.

Míra pesimismu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, tedy úroveň očekávání do budoucna, je méně dramatická, než tomu bylo v dubnu, i tak ale na firmy stále dopadá nejistota ohledně toho, jak rychle se začne spravovat poptávka a celková aktivita po odeznění pandemie koronaviru. Tyto nejistoty a stávající slabá poptávka vedly v květnu ve zpracovatelském průmyslu k dalšímu poklesu zaměstnanosti.

Pokles poptávky vede ve zpracovatelském průmyslu k poklesu prodejních cen s tím, jak se výrobci snaží udržet si konkurenceschopnost. Pokles ekonomické aktivity, související s koronavirem, by měl vést k poklesu či alespoň zmírnění cenového růstu i v dalších sektorech tuzemské ekonomiky, což v dalších měsících povede ke zmírnění celkové inflace.

I nadále platí konstatování, že situace v průmyslu a dalších odvětvích ekonomiky se bude zlepšovat spolu s uvolňováním omezení spojených s koronavirem. Červen by měl přinést další zmírnění poklesu průmyslové aktivity napříč Evropou a nelze vyloučit, že meziměsíčně již bude vykázán růst. I tak ale bude aktivita v průmyslu a ekonomice jako celku meziročně klesat a nájezd k oživení bude dle všeho pozvolný.

Očekávám, že česká ekonomika jako celek vykáže letos v celoročním vyjádření pokles HDP o 7,3 %. Takový scénář počítá s oživením mezičtvrtletního růstu české ekonomiky v letošním druhém pololetí a s pokračováním oživení v roce 2021, což by platilo i pro tuzemský průmysl. Celkový výsledek za letošní rok bude záviset nejen na odbourávání restrikcí spojených s koronavirem, ale také na schopnosti jednotlivých sektorů ekonomiky vracet se pozvolna k normálnímu fungování a tento výhled zůstává i nadále zatížen nejistotami.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice