Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za duben 2020


16.05.2020

Meziroční růst spotřebitelských cen v české ekonomice v dubnu zpomalil na 3,2% poté, co v březnu činil 3,4 %. Meziroční růst spotřebitelských cen byl v dubnu nejslabší za uplynulé čtyři měsíce, a to zejména díky poklesu cen pohonných hmot a slabším cenovým tlakům u řady položek spadajících do tzv. jádrové inflace. Zároveň se ale zrychlil růst cen potravin, alkoholických nápojů a tabákových výrobků, zrychlení cenového růstu hlásí také bytové vybavení a zařízení domácnosti. Celkově tak dubnová inflace vyšla mírně nad očekáváním jak centrální banky, tak finančního trhu, nicméně hned pro květen lze čekat další zmírnění meziročního růstu cen v české ekonomice.

Meziroční inflace v dubnu klesla z 3,4 % na 3,2 %, když trh čekal pokles na 3,1 %. ČNB ve své čerstvé prognóze, zveřejněné minulý týden, čekala dubnovou inflaci na úrovni 3,0 %. Jádrová inflace, jež nejlépe reflektuje cenové tlaky v domácí ekonomice, v dubnu zřejmě klesla z březnové úrovně 2,9 %.

Data za duben hlásí zmírnění růstu cen u řady položek spadajících do jádrové inflace, což samozřejmě souvisí s kolapsem poptávky a komplikacemi s prodeji, jež nastaly v souvislosti s koronavirem. Zpomalil se tak cenový růst například u odívání a obuvi, rekreace a kultury či u stravování a ubytování. Dále se naopak zrychlil růst cen potravin, u tabákových výrobků se pak projevuje zvýšení spotřební daně. Celková inflace nicméně v dubnu klesla, hlavním tahounem tohoto  vývoje byl pokles cen pohonných hmot coby důsledek propadu cen ropy na světových trzích.

Za normálních okolností jsou údaje o inflaci ostře sledovanou zprávou s potenciálně výraznými dopady na finanční trhy. Momentálně ale aktuální úroveň inflace není až tak důležitou zprávou: centrální banka i finanční trhy předpokládají do dalších měsíců pokles inflace v české ekonomice s tím, jak HDP vykáže letos výrazný propad, což povede k výraznému zmírnění cenových tlaků.

Klesat bude jádrová inflace s tím, jak aktivita v české ekonomice klesne výrazněji pod dlouhodobý potenciál. Celková inflace v české ekonomice sice asi zůstane nad dvouprocentním cílem centrální banky i po zbytek letošního roku, v dalších měsících ale bude klesat. Za celý rok 2020 čekám průměrnou inflaci v oblasti 2,8 % a cenový růst by tak měl být podobný jako v roce 2019.

V roce 2021 by pak v důsledku předchozího poklesu ekonomické aktivity měla inflace klesnout pod dvouprocentní cíl centrální banky. Můj odhad průměrné celkové inflace pro rok 2021 činí 1,9 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice