Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za březen 2020


08.05.2020

Maloobchodní tržby vykázaly v březnu výrazný meziroční propad, což se vzhledem k omezením souvisejícím s koronavirem čekalo. Jedním ze segmentů maloobchodu, kterému se dařilo, byly prodeje potravin s růstem 3,9 % a pomyslným vítězem byly prodejny farmaceutického a zdravotnického zboží, kde tržby vzrostly o 9,1 %. Z hlediska forem prodeje se dařilo prodejům přes internet a zásilkové služby, kde růst tržeb činil 20,8 %, což představuje nejsilnější meziroční nárůst od loňského září.

Maloobchodní tržby v březnu klesly meziročně o 8,9 %, což představuje nejprudší propad přinejmenším od počátku roku 2001. Zaúřadovaly zde uzavírky a omezení spojená s bojem proti koronaviru a prudký pokles tržeb není překvapivý, i když míra poklesu (meziročně téměř o 9 %) je prudší, než co čekal trh (kde se očekávání poklesu pohybovala okolo 7 %).

Růst tržeb zaznamenaly prodejny potravin a farmaceutického a zdravotnického zboží, což jsou přesně ti vítězové, na něž šlo vsadit v rámci komplikací a nejistot daných koronavirem. Dobře se dařilo také prodejům přes internet a zásilkové služby s meziročním růstem tržeb téměř 21 % a zde lze též konstatovat, že silný růst této formy prodejů odpovídá situaci, kdy se spotřebitelé buď museli izolovat anebo kdy jiná forma prodejů ani mnohdy nebyla možná.

Prudký pokles tržeb naopak zaznamenaly prodeje oděvů, obuvi a výrobků pro sport, rekreaci a kulturu, což v rámci koronavirových omezení bohužel též není překvapivé. Obdobně není překvapivý propad prodejů motorových vozidel o 30,3 %, kde hrají roli jak stávající omezení a s nimi spojené komplikace, tak nejistoty ohledně dalšího vývoje celkové situace v ekonomice a finanční situace domácností.

Celkově lze říci, že struktura vývoje maloobchodních tržeb za letošní březen není překvapivá, celkový pokles tržeb je ale o něco výraznější, než se čekalo. Silný propad tržeb lze čekat i pro duben, v květnu a dalších měsících by se ale měly meziroční propady tržeb již zmírňovat s tím, jak se s uvolňováním restrikcí postupně otevírají různé typy obchodů a provozoven. Přesto lze čekat, že maloobchodní tržby zůstanou meziročně v záporu i v dalších měsících a významnou roli zde sehraje skutečnost, že spotřebitelé budou nyní při svých výdajích opatrnější kvůli nejistotám ohledně budoucnosti, tedy ohledně své finanční situace.

Pro maloobchod bude samozřejmě pozitivním faktorem postupný návrat ekonomiky a společenského života jako celku k normálu. Proces návratu k normálu bude ale hodně pozvolný. Druhou vlnou problémů bude pro maloobchod představovat skutečnost, že omezení a komplikace spojené s koronavirem se v dalších měsících a čtvrtletích nepříznivě projeví na trhu práce, a to jak skrze růst nezaměstnanosti, tak zpomalení růstu mezd.

Je opravdu těžké tipovat výsledek maloobchodu za celý letošní rok, s pravděpodobností hraničící s jistotou ale lze předpokládat, že po loňském růstu maloobchodních tržeb o 4,8 % letos dle směřujeme k celoročnímu poklesu v řádu několika procent.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice