Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za březen 2020


22.04.2020

Meziroční růst cen průmyslových výrobců v březnu dále zpomalil a na úrovni 0,4 % byl nejmírnější od dubna 2018. Trh očekával ještě výraznější deflační tlaky, medián tržního očekávání fakticky předpokládal, že ceny průmyslových výrobců v březnu meziročně klesnou o 0,1 %. Výrazný protiinflační vliv měly v březnu klesající ceny ropy, ve stejném směru ale působily také ceny elektřiny.

Meziroční růst výrobních cen v tuzemském průmyslu v březnu dále výrazně zpomalil: z únorových 1,4 % na 0,4 %. Tahounem nižšího růstu výrobních cen jsou v tuto chvíli především ceny komodit a energií (ropa, elektřina), v dalších měsících a čtvrtletích se dále projeví zpomalení hospodářského růstu v důsledku koronaviru. V případě zemědělských výrobců se meziroční pokles cen prohloubil z 3,8 % na 4,2 %. Pokles cen je patrný v případě rostlinné výroby. Živočišná výroba za samotný březen hlásí mírné zrychlení cenového růstu, nicméně nemyslím si, že půjde o dlouhodobější jev. Za celé 1. čtvrtletí ceny průmyslových výrobců meziročně vzrostly o 1,4 %, když centrální banka čekala růst 1,5 %. Ceny v zemědělství klesly méně, než se čekalo: o 3,6 %, zatímco předpoklad ČNB pracoval s poklesem 6,1 %.

Pandemie koronaviru a s ní související pokles ekonomické aktivity bude působit ve směru snižování inflačních tlaků napříč globální ekonomikou i v dalších měsících. Z pohledu měnové politiky i nadále zůstává prostor pro uvolňování měnových podmínek a na květnovém zasedání bankovní rady se pravděpodobně dočkáme snížení repo sazby ČNB o půl procentního bodu z její stávající úrovně 1,00 %.

Pro rok 2020 lze v celoročním vyjádření předpokládat buď stagnaci cen v průmyslu anebo jejich pokles. Vedle cen komodit se napříč odvětvími průmyslu začne projevovat slabší poptávka a nižší využití výrobních kapacit, což jsou vesměs faktory působící proti růstu cen. V případě cen v zemědělství lze počítat s poklesem výrobních cen v řádu několika procent.

To vše by ve výsledku mělo přispět ke zmírnění celkové inflace v české ekonomice, tedy ke zpomalení růstu spotřebitelských cen, přičemž tato tendence bude patrná zejména v letošním druhém pololetí a dále pak na počátku roku 2021.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice