Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Inflace v ČR za březen 2020


18.04.2020

Růst spotřebitelských cen v české ekonomice v březnu zpomalil, meziroční inflace na úrovni 3,4 % je na svém tříměsíčním minimu. Březnové zmírnění inflace bylo taženo především poklesem cen pohonných hmot, ve směru nižší inflace ale působil také slabší růst cen energií pro domácností. Cenový vývoj položek spadajících do jádrové inflace byl smíšený a nelze vyloučit, že jádrová meziroční inflace mírně vzrostla ze své únorové úrovně 3,1 %.

Meziroční inflace v březnu klesla z 3,7 % na 3,4 %, když trh čekal pokles na 3,5 %. ČNB ve své prognóze, zveřejněné počátkem února, čekala březnovou inflaci na úrovni 3,6 %. Jádrová inflace, jež nejlépe reflektuje cenové tlaky v domácí ekonomice, v březnu zřejmě mírně vzrostla z únorových 3,1 %. Data za březen hlásí zrychlení meziročního cenového růstu u odívání a obuvi, u výrobků a služeb pro osobní péči, mírně se zrychlil cenový růst také u zboží a služeb spojených s rekreací a kulturou. Zrychlil se také růst cen potravin. Celková inflace nicméně v březnu klesla, hlavním tahounem tohoto vývoje byl pokles cen pohonných hmot. Pokles cen pohonných hmot byl v průběhu března dobře patrný a šlo o důsledek propadu cen ropy na světových trzích.

Za normálních okolností jsou údaje o inflaci klíčovou zprávou pro finanční trhy. V těchto týdnech ale nejsou zprávy o aktuální úrovni inflace až tak zásadní: pozornost se poutá na dopady koronaviru na ekonomiku v dalších měsících a čtvrtletích, tedy jak na hospodářskou aktivitu, tak na cenové tlaky.

Pokles ekonomické aktivity povede k poklesu poptávky a s tím i k poklesu cenových tlaků. Klesat začne i jádrová inflace s tím, jak aktivita v české ekonomice klesne výrazněji pod dlouhodobý potenciál. Celková inflace v české ekonomice sice asi zůstane nad dvouprocentním cílem centrální banky i po zbytek letošního roku, v dalších měsících ale bude klesat a případná debata o posunech v měnové politice bude jednoznačně ve směru dalšího možného uvolnění měnových podmínek. Za celý rok 2020 čekám průměrnou inflaci na úrovni 2,8 % a cenový růst by tak měl být podobný jako v roce 2019. V roce 2021 by pak v důsledku předchozího poklesu ekonomické aktivity měla inflace klesnout pod dvouprocentní cíl centrální banky. Můj odhad průměrné celkové inflace pro rok 2021 činí 1,9 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice