Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za únor 2020


10.04.2020

Růst maloobchodních tržeb v únoru zrychlil a na úrovni 7,4 % výrazně překonal tržní očekávání. Dařilo se jak prodejům nepotravinářského zboží, tak potravin: částečně se mohly projevit nákupy a předzásobování se spojené s obavami z koronaviru, zároveň ale stále ještě veškeré obchody fungovaly bez omezení. Každopádně je patrný nárůst tržeb za prodeje potravin a zdravotnické a kosmetické zboží a léky.

Maloobchodní tržby v únoru vzrostly meziročně o 7,4 %, což představuje nejsilnější měsíční nárůst od ledna 2018. Tahounem bylo opět nepotravinářské zboží s růstem tržeb o 10,5 %, oproti předchozím měsícům si ale dobře vedly také tržby za prodeje potravin s růstem 5,3 %. O více než 14 % rostly tržby za prodej farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží, dále u výrobků pro domácnost a také u prodejů počítačů a telefonů. Internetové a zásilkové prodeje hlásí meziroční růst tržeb o 19,2 %, což bylo nejsilnější tempo od loňského září.

Na maloobchodní údaje za únor se stále bude hledět jako na obrázek krajiny před koronavirem a finanční trhy nebudou těmto statistikám přikládat velký význam. V březnu by měly být údaje o maloobchodních tržbách výrazně vychýleny ve prospěch prodejů potravin a farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží. Půjde o reflexi obav z koronaviru a též uzavírání řady ostatních obchodů. Na straně formy prodejů budou ze vzniklé situace profitovat zásilkové služby a prodeje přes internet. Celkově ale půjdou maloobchodní tržby v nejbližších měsících výrazně dolů z důvodu uzavření většiny prodejen.

I pro maloobchod platí, že pro pozitivní zvrat bude v dalších měsících klíčové, kdy se společenský život a s ním i ekonomická aktivita začnou vracet k normálu. Šok spojený s koronavirem se nicméně nepříznivě projeví na trhu práce, a to jak skrze růst nezaměstnanosti, tak zpomalení růstu mezd.

Po loňském růstu maloobchodních tržeb o 4,8 % letos dle všeho směřujeme k celoročnímu poklesu, jak moc bude situace dramatická ale bude záležet skutečně na tom, jak rychle bude možné odbourávat restrikce spojené s bojem proti koronaviru a tedy jak rychle se zákazníci budou moci vrátit do znovuotevřených obchodů a dalších provozoven.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice