Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Nezaměstnanost v ČR za březen 2020


10.04.2020

Míra nezaměstnanosti zůstala v březnu dle oficiálních údajů beze změny na úrovni 3,0 %. Trh původně očekával, že míra nezaměstnanosti již v březnu vzroste o několik desetin procentního bodu a některé tržní odhady pracovaly s nárůstem o více než jeden procentní bod. Spíše než jako dobrou zprávu o odolnosti tuzemského trhu práce bude březnová statistika nezaměstnanosti vnímána jako zastaralý obrátek: pro další měsíce se bohužel rýsuje nárůst počtu nezaměstnaných. Zároveň je ale pravda, že snaha vlády, centrální banky a dalších autorit podpořit ekonomiku a zaměstnanost je enormní. Nárůst nezaměstnanosti může být proto mírnější, než co by probíhajícímu poklesu ekonomické aktivity přisuzovala ekonomická teorie.

Míra nezaměstnanosti v české ekonomice zůstala v březnu dle oficiálních ukazatelů beze změny na úrovni 3 %. Pro trh je to překvapivé, neboť z trhu práce přicházely náznaky, že se množství uchazečů o zaměstnání zvýší v řádu desítek tisíc. Víceméně stabilita nezaměstnanosti ale byla pro březen v uplynulých dnech avizována z oficiálních míst, dnes zveřejněný údaj proto až tak překvapivý není. Na úrovni tří procent zůstala letos v březnu míra nezaměstnanosti beze změny jak v meziměsíčním, tak meziročním vyjádření.

Březen jinak patří mezi měsíce, kdy sezónní faktory hovoří ve prospěch poklesu míry nezaměstnanosti s tím, jak se rozjíždějí práce v zemědělství, stavebnictví či cestovním ruchu, letos je ale i stabilní míra nezaměstnanosti v rámci okolností opravdu velmi dobrým výsledkem.

V dalších měsících by míra nezaměstnanosti měla růst, vývoj bude hodně záviset na tom, kdy se život ve společnosti a spolu s tím ekonomická aktivita začnou vracet k normálu. Odhady pro pokles HDP České republiky pro letošní rok se pohybují většina v pásmu 5 % až 10 %, lze ale najít i pesimističtější odhady, pracující s výraznějším dvouciferným propadem české ekonomiky, což by na trhu práce vesměs vytvářelo nepříznivé prostředí.

V ekonomické teorii nám tzv. Okunův zákon říká, že pokles ekonomické aktivity o dva procentní body povede k nárůstu míry nezaměstnanosti o jeden procentní bod. Jestliže se původně čekal pro rok 2020 růst české ekonomiky v oblasti 2 % a nyní se čeká propad o 5 % až 10 %, tak by míra nezaměstnanosti teoreticky mohla vzrůst o několik procentních bodů. Opatření vlády pro podporu zaměstnanosti by ovšem měly pomoci k tomu, že vývoj bude méně dramatický a nárůst počtu uchazečů o zaměstnání nebude takový, jak by mohla naznačovat zmíněná ekonomická poučka. Stávající šok pro ekonomiku má poměrně bezprecedentní povahu, zároveň ale nemusí trvat dlouho a je zde patrná snaha škodám na trhu práce zamezit.

Za celý rok 2019 činila průměrná míra nezaměstnanosti 2,8 %, letos se může průměrná míra vyšplhat snadno nad 4 %. Samozřejmě ale lze přijít jak s dramatičtějším scénářem, tak naopak s optimističtější variantou vývoje: zde bude skutečně důležité, jak rychle se bude moci ekonomika navracet k normálu v tom smyslu, že se zaměstnanci vrátí do práce a zákazníci pak do obchodů a do nejrůznějších odvětví služeb.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice