Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průmyslová výroba v ČR za únor 2020


06.04.2020

Data z tuzemského průmyslu za letošní únor budou finančním trhem opět brána coby pohled do vzdálené minulosti, neboť z velké míry reflektují situaci před propuknutím pandemie koronaviru. Samotný pokles průmyslové výroby meziročně o 0,9 % vyšel v souladu s očekáváním trhu a navázal tak na tendenci předchozích měsíců. Nicméně, v případě února může zaujmout meziroční propad nových zakázek ze zahraničí o 5,5 % a zde je možno spekulovat, nakolik se zde již začaly projevovat problémy spojené s koronavirem. V každém případě lze počítat, že březen již bude ve znamení zcela jiných čísel, tedy že výrazně klesne jak výroba, tak objednávky v tuzemském průmyslu, a vše se velmi pravděpodobně dále prohloubí v dubnu.

Průmyslová výroba v únoru klesla meziročně o 0,9 %, zcela v souladu s očekáváním trhu. Pokles v oblasti jednoho procenta byl očekáván v kontextu tendencí pozorovaných v předchozích měsících. Data za únor ale nebudou na finančním trhu poutat velkou pozornost, neboť do značné míry reflektují situaci před pomyslným velkým třeskem v podobě pandemie koronaviru, jenž v případě Evropy zcela změnil podmínky počínaje březnem.

V samotném únoru byly příčinou meziročního poklesu průmyslové produkce jednak nižší výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a dále pokračující pokles v odvětví těžby a dobývání. Zpracovatelský průmysl v únoru vykázal mírný meziroční růst, na úrovni 0,3 %, slušně si vedla mj. výroba motorových vozidel s meziročním růstem o 3 %.

Výraznější pokles vykázaly nové průmyslové zakázky, jež se v únoru meziročně propadly o 3,1 %. Příčinou poklesu byly nové zakázky ze zahraničí, jež se meziročně snížily o 5,5 %, což byl nejvýraznější propad od loňského října. V případě zakázek ze zahraničí lze již spekulovat, že se začaly projevovat potíže spojené s koronavirem.

Data z průmyslu obvykle poutají velkou pozornost, v případě údajů za letošní únor jsou ale tyto zprávy čteny s vědomím, že březen již bude podávat zcela jiný obrázek s prudkým propadem zakázek i výroby v souvislosti s pandemií koronaviru. Pro březen i duben lze čekat prudké poklesy aktivity v tuzemském průmyslu, což je dáno odstávkami výroby jak v automobilkách, tak v dalších odvětvích a oblastech. Vývoj ve zbytku 2. čtvrtletí a zejména pak v letošním druhém pololetí bude záviset na tom, kdy a jak rychle se začnou uvolňovat společenské restrikce zavedené v rámci snahy dostat šíření koronaviru pod kontrolu.

Za rok 2019 jako celek průmyslová výroba klesla o 0,2 %, výhled pro letošní rok se v souvislosti s koronavirem bohužel zhoršuje. Počínaje březnem bude průmyslová výroba meziročně klesat: nejprve prudce, v řádu až desítek procent, ve druhé polovině roku by se situace měla výrazně zklidnit, výroba ale bude i tak nejspíše meziročně stále klesat. Pro celý rok 2020 pracuji s předpokladem poklesu průmyslové výroby v oblasti 7 %, snadno si ale bohužel lze představit i prudší pokles. Každopádně: další vývoj okolo koronoviru včetně nastavování a uvolňování souvisejících restrikcí budou klíčové jak pro výkon tuzemského průmyslu, tak pro aktivitu v české ekonomice jako celku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice