Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za březen 2020


03.04.2020

Aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu v březnu prudce klesla, PMI indikátor mapující podmínky v tomto sektoru české ekonomiky spadl na nejnižší úroveň od května roku 2009. Na aktivitu v průmyslu a v dalších sektorech ekonomiky, především pak ve službách, dopadají omezení spojená se snahou dostat pod kontrolu pandemii koronaviru. Prudce klesla aktivita také v polském zpracovatelském průmyslu, Maďarsko pak soudě dle průzkumu PMI hlásí doslova kolaps průmyslové aktivity, pokles se pochopitelně prohlubuje také v eurozóně. Průmyslová aktivita zůstane ve stínu pandemie koronaviru i v dalších týdnech a situace se nezačne zlepšovat dříve, než se podaří uvolnit omezení spojená s koronavirem, jež dopadají na život ekonomik i zemí jako celku.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, klesla v březnu z úrovně 46,5 na 41,3, což představuje nejnižší hodnotu od května roku 2009. Prudký pokles indikátoru PMI byl očekáván, tržní odhad činil 41,8. Březnový průzkum naznačuje prudký pokles výroby a objednávek v tuzemském zpracovatelském průmyslu, výrazně klesla také zaměstnanost v tomto sektoru české ekonomiky. Škrty v pracovních místech v tuzemském zpracovatelském průmyslu byly dle průzkumu PMI letos v březnu nejprudší od září roku 2009.

V kontextu všech nejistot a problémů se logicky zhoršil také výhled do dalších měsíců, míra pesimismu v tuzemském zpracovatelském průmyslu je na své historicky nejnižší úrovni, přičemž historie ukazatele očekávání se v případě PMI průzkumu pro český zpracovatelský průmysl píše od dubna roku 2012.

Březnové průzkumy PMI slouží jako první indikátor dopadu dění spojeného s koronavirem na ekonomickou aktivitu obecně napříč světem. Ve většině případů je signalizován prudký pokles průmyslové aktivity, výjimkou je Čína, kde se aktivita naopak začala zotavovat po prudkém únorovém propadu.

Odpověď na otázku, zda se propad aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu v dubnu dále prohloubí anebo zda uvidíme zmírnění propadu, bude záviset na nastavování restrikcí spojených s bojem proti pandemii koronaviru. Z dnešního pohledu se jeví jako pravděpodobný scénář, kdy se míra propadu průmyslové aktivity v dubnu ještě dále prohloubí. Pokud se ale v průběhu jara podaří nejrůznější omezení postupně odstraňovat, tak bychom měli vidět zmírňování poklesu průmyslové aktivity a posléze nájezd k oživení.

I tak ale platí předpoklad, že česká ekonomika jako celek vykáže v roce 2020 v celoročním vyjádření pokles: měřeno ukazatelem HDP počítáme pro letošní rok s poklesem o 7 %. Takový scénář by přesto počítal s oživením mezičtvrtletního růstu české ekonomiky v letošním druhém pololetí a s pokračováním oživení v roce 2021, což by platilo i pro tuzemský průmysl.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice