Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

HDP ČR za 4Q 2019


03.04.2020

Zpřesněné údaje o výkonu HDP za loňské závěrečné čtvrtletí by spolu se sektorovými účty byly za normálních okolností zajímavou a dokonce příznivou zprávou o stavu české ekonomiky a jejím dalším směřování. Zpřesněný údaj o HDP ukazuje, že česká ekonomika v závěru roku 2019 rostla rychleji, než se čekalo, sektorové účty pak hlásí vyšší míru zisku i investic na straně nefinančních podniků. Opatření související s bojem proti pandemii koronaviru ovšem veškeré tyto trendy v české ekonomice alespoň na čas přerušily, statistiky o dění v závěru loňského roku jsou v tomto ohledu vnímány jako vzdálená minulost bez přímé vazby na dění v ekonomice v dalších měsících.

Zpřesněné údaje o HDP za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí, že česká ekonomika rostla silněji, než se původně soudilo. Mezičtvrtletní růst HDP činil 0,5 %. V meziročním vyjádření rostl HDP v závěrečném čtvrtletí roku 2019 o 2,0 % a v obou případech je růst o dvě desetiny procentního bodu silnější, než co hlásily dříve zveřejněné údaje.

Mezičtvrtletní růst HDP 0,5 % v závěrečném čtvrtletí loňského roku znamenal mírné zrychlení oproti 3. čtvrtletí roku 2019, kdy ekonomika rostla mezičtvrtletně tempem 0,4 % a i v tomto ohledu by revize dat za závěr roku 2019 byla za normálních okolností vnímána jako příznivá zpráva.

Za celý rok 2019 činil růst HDP 2,5 % a byl tedy mírně silnější oproti původně reportovanému údaji na úrovni 2,4 %. I tak ale česká ekonomika vykázala zpomalení růstu oproti roku 2018, kdy HDP rostl tempem 2,8 %. I nadále platí konstatování, že hlavním tahounem růstu české ekonomiky v roce 2019 byla spotřeba domácností, které hrála do karet příznivá situace na trhu práce. Pomyslná stříbrná příčka patřila investičním výdajům a bronz co do příspěvku k celkovému růstu HDP brala vládní spotřeba.

Zajímavý je pohled na statistiku sektorových účtů za loňské závěrečné čtvrtletí, neboť podruhé v řadě se alespoň mírně zvýšila míra zisku nefinančních podniků. V závěrečném čtvrtletí roku 2019 došlo z pohledu nefinančních podniků ke zpomalení růstu mzdových nákladů, ty se meziročně zvýšily o 5,2 %, což bylo zhruba o jeden procentní bod nižší tempo růstu těchto nákladů než ve třetím čtvrtletí 2019. Dále také mírně vzrostla míra investic.

Zároveň platí konstatování, že ziskovost tuzemských podniků zůstává v rámci Evropské unie nadprůměrná. Konkrétně, míra ziskovosti tuzemských nefinančních podniků v loňském čtvrtém čtvrtletí činila 46,8 % (ve třetím čtvrtletí to bylo 46,6 %), přičemž v Evropské unii se tento ukazatel dlouhodobě pohybuje okolo 40 %.

Jestliže rok 2019 vykazuje po všech těchto revizích růst HDP 2,5 %, tak v letošním roce směřuje česká ekonomika v důsledku dění okolo koronaviru k celoročnímu poklesu HDP. Nejistoty jsou výrazné, celkový účet v podobě poklesu HDP bude záviset především na tom, jak rychle se podaří koronavirus dostat pod kontrolu a život se začne vracet k normálu. Důležitá v tomto ohledu bude situace nejen v české společnosti a ekonomice, ale také vývoj u našich hlavních obchodních partnerů.

Zatím počítáme s tím, že druhé pololetí letošního roku bude již ve znamení oživení aktivity v české ekonomice, samotné druhé čtvrtletí ale bude dle všeho ve znamení výrazného propadu HDP. Za celý rok 2020 pracuji s odhadem poklesu HDP o 7 %, druhé pololetí by ale již mělo být ve znamení mezičtvrtletního růstu HDP a oživení české ekonomiky by se v tomto scénáři mělo dále přenést i do roku 2021.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice