Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská a podnikatelská důvěra v ČR za prosinec 2016


24.01.2017

Spotřebitelská důvěra se vrátila na své historické maximum, jež dosáhla přesně před rokem, tedy loni v lednu. Mírně se zhoršil sentiment v průmyslu a službách, v obou případech ale zůstává velmi vysoko. 

Vývoj na trhu práce a obecně růst mezd a platů naznačují, že spotřebitelská důvěra zůstane vysoko i v dalších měsících a spotřeba domácností tak zůstane hlavním tahounem růstu české ekonomiky i v letošním roce. Příznivé signály ohledně hospodářské aktivity v eurozóně by se pak měly přelít i do české ekonomiky, především pak do tuzemského průmyslu, kde by v se v dalších měsících mohla nálada začít zlepšovat.

Důvěra v českou ekonomiku zůstává velmi vysoko. V lednu se dokonce mírně zlepšila, což bylo dáno růstem spotřebitelském důvěry. Spotřebitelská důvěra vyrovnala svůj historický rekord, dosažený v lednu 2016. Do nálady spotřebitelů se promítá jak celková situace v tuzemské ekonomice, tak (a především) vývoj na trhu práce a z něho plynoucí zlepšující se příjmová situace domácností. Spotřeba domácností byla loni hlavním tahounem růstu české ekonomiky a tuto roli by si měla udržet i letos.

V podnikatelské sféře se důvěra mírně zhoršila, příčinou je především pokles důvěry v průmyslu. V průmyslu se zhoršilo hodnocení poptávky, bariérou pro zlepšení nálady v tomto sektoru je ale i postupně se projevující nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Osobně předpokládám, že zlepšující se situace v průmyslu v eurozóně se začne pozitivně projevovat na objednávkách a celkovém sentimentu také v tuzemském průmyslu. Do dalších měsíců tak zůstávám ohledně vývoje důvěry v tuzemském průmyslu optimistou. Ve výhledu na rok 2017 samozřejmě zůstává otázkou, nakolik se na sentimentu v západoevropských ekonomikách může projevit formální spuštění vyjednávání o brexitu a volby v několika významných zemích eurozóny. Závěr roku 2016 byl nicméně v západoevropských ekonomikách ve znamení příznivých zpráv, co se týče důvěry spotřebitelů a výrobců a ekonomické aktivity obecně, což je dobrá zpráva i pro českou ekonomiku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice