Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Snížení úrokových sazeb na mimořádném zasedání bankovní rady dne 16. března 2020


17.03.2020

Bankovní rada ČNB na dnešním mimořádném zasedání snížila své úrokové sazby o půl procentního bodu a přijala další opatření ve snaze ztlumit dopady koronaviru na českou ekonomiku. Repo sazba takto byla snížena z 2,25 % na 1,75 % a vrátila se na úroveň, kde byla před loňským květnem. Osobně jsem v rámci posledního vývoje okolo koronaviru čekal, že bankovní rada přikročí ke snížení úrokových sazeb o půl procentního bodu na svém řádném zasedání 26. března. ČNB však, podobně jako americký FED a jiné centrální banky, situaci vyhodnotila tak, že není nač čekat a rozhodla se v rámci svých možností podpořit českou ekonomiku již nyní.

Rozhodnutí ČNB snížit úrokové sazby může být překvapivé z hlediska načasování, neboť bankovní rada se dnes sešla na mimořádném zasedání, samotné rozhodnutí snížit úroky ale coby překvapení nevnímám. Dopad koronaviru na nabídkovou a poptávkovou stranu ekonomiky povede s veškerou pravděpodobností k mezičtvrtletnímu poklesu HDP jak v prvním čtvrtletí, tak především v letošním druhém čtvrtletí, což platí jak pro českou ekonomiku, tak obecně pro většinu regionů světové ekonomiky.

Sice není v silách měnové politiky, aby veškeré ekonomické dopady související s koronavirem sama odvrátila, nicméně je logické, že se centrální banky v rámci svých možností snaží reagovat a do tohoto myšlenkového rámce zapadá i dnešní rozhodnutí ČNB.

Vedle snížení úrokových sazeb se ČNB také rozhodla rozšířit operace směřující k zajištění likvidity v tuzemském bankovním sektoru, revidováno bylo také původní rozhodnutí zvýšit proticyklickou kapitálovou rezervu bank, jež takto zůstane beze změny na své stávající úrovni 1,75 %.

ČNB také konstatovala, že je připravena zasáhnout vůči nadměrným výkyvům kurzu koruny. To lze jinými slovy vnímat jako vzkaz, že je česká centrální banka připravena skrze devizové intervence zasáhnout na trhu, pokud by kurz koruny pokračoval v nadměrných výkyvech, jež samy o sobě nejsou ospravedlněny fundamentem ekonomiky a jež by svou podstatou mohly navyšovat nejistotu a problémy v podnikové sféře a u dalších subjektů v české ekonomice.

ČNB také konstatuje připravenost své úroky dále snížit, pokud to bude potřeba. Další snížení sazeb skutečně vyloučit nelze, vše bude odvislé od děni okolo koronaviru a jeho dopadu do sentimentu a reálného vývoje v ekonomice.

Osobně si myslím, že repo sazba může na své stávající úrovni 1,75 % servat delší dobu, a to i díky slabší koruně, což též pomáhá změkčit měnové podmínky v tuzemské ekonomice.

Nicméně pro nejbližší týdny, obecně pro celé druhé čtvrtletí, ale i pro samotné řádné zasedání bankovní rady na konci března, zde reálná možnost dalšího poklesu úroků samozřejmě je a bankovní rada bude tuto otázku přinejmenším pečlivě diskutovat.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice