Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Průměrná mzda v ekonomice za ČR ve 4Q 2019


09.03.2020

Růst průměrné mzdy v české ekonomice v závěrečném čtvrtletí loňského roku dále zpomalil, tempo růstu bylo nejnižší od konce roku 2018. Růst mezd zpomalil ve většině odvětví české ekonomiky včetně zpracovatelského průmyslu, stavebnictví a řady odvětví služeb. Meziročně růst mezd v závěru loňského roku zrychlil zejména ve vzdělávání a veřejné sféře a obraně.

Meziroční růst průměrné nominální mzdy v závěrečném čtvrtletí loňského roku činil 6,7 % a zpomalil tak z růstu 7,0 %, jenž byl vykázán v loňském třetím čtvrtletí. Růst průměrné nominální mzdy v české ekonomice tak byl nejslabší od závěru roku 2018. Reálná mzda, tedy nominální mzda očištěná o inflaci, vzrostla o 3,6 %, což byl nejslabší růst od počátku roku 2017.

Růst mezd zpomalil ve většině odvětví české ekonomiky, především pak v tržních odvětvích, ať již hovoříme o průmyslu, stavebnictví či službách. Výjimku tvoří zemědělství, lesnictví a rybářství s mírným zrychlením růstu mezd, viditelněji pak mzdový růst zrychlil u informačních a komunikačních činností, z 5,6 % na 7,0 %.

Zvláštní kapitolu pak představují některé profese převážně ve veřejném sektoru: růst mezd viditelně zrychlil u vzdělávání, na 16,2 %, viditelné zrychlení zaznamenali také pracovníci ve veřejné správě a obraně, kde se nominální mzda v závěrečném čtvrtletí loňského roku v průměru zvýšila o 7,2 %.

Mzdový růst bylv závěru loňského roku slabší, než předpokládala ČNB (ta čekala růst reálné mzdy tempem 4,2 %) a naopak mírně nad odhadem finančního trhu, jenž pro nárůst reálné mzdy činil 3,4 %. Růst nominální i reálné mzdy je ale i nadále dostatečně silný, aby tlačil nahoru spotřebu domácností, jež je momentálně hlavním tahounem růstu české ekonomiky jako celku.

Údaje za loňské závěrečné čtvrtletí ale zároveň podporují myšlenku, že mzdy v tuzemské ekonomice mají ve stávajícím cyklu vrchol svého růstu za sebou. Za celý rok 2019 vzrostla průměrná mzda v české ekonomice o 7,1 %, když v roce 2018 růst činil 7,5 %. V reálném vyjádření mzda loni vzrostla o 4,2 %, což bylo zpomalení z růstu 5,3 % vykázaného v roce 2018. Pro letošní rok očekávám zpomalení růstu nominální mzdy mírně pod šest procent, konkrétně pracuji s odhadem 5,7 %. V reálném vyjádření, tedy po odečtení inflace, by měla reálná mzda letos vzrůst o 2,3 %.

Růst české ekonomiky, měřený ukazatelem HDP, se zpomaluje a míra zisku nefinančních podniků se postupně snižuje, což z pohledu zaměstnavatelů snižuje chuť i motivaci mzdy výrazněji zvyšovat. I tak ale zůstane růst průměrných výdělků v tuzemské ekonomice dosti slušný a spotřeba domácností bude i nadále klíčovým tahounem růstu české ekonomiky jako celku.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice