Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Měnově-politické rozhodnutí ze zasedání ECB ze dne 19.01.2017


20.01.2017

ECB ponechala nastavení své měnové politiky beze změny, v souladu s očekáváním finančních trhů. To znamená, že ECB bude realizovat svůj program nákupů aktiv minimálně po celý letošní rok s tím, že od dubna klesne objem měsíčních nákupů z 80 miliard na 60 miliard euro. ECB nicméně zůstává připravena v případě potřeby program nákupů aktiv prodloužit anebo navýšit co se týče objemu či splatnosti nakupovaných instrumentů. Měnová politika tak zůstane v eurozóně uvolněná po celý rok 2017. Finanční trhy budou sledovat dnešní odpolední tiskovou konferenci ECB a zejména pak komentáře k datům z ekonomiky eurozóny, jež hlásí nárůst inflace a pozitivní vývoj na straně ekonomické aktivity.

Pro ČNB neznamená dnešní rozhodnutí ECB žádný nový posun: relevantní byly v tomto směru změny v programu nákupů aktiv ECB, jež byly oznámeny na prosincovém zasedání (prodloužení programu o devět měsíců, tj. minimálně do konce roku 2017, snížení objemu měsíčních nákupů počínaje dubnem, a další technické úpravy). ČNB bude tyto změny nastavení měnových podmínek v eurozóně reflektovat ve své nové čtvrtletní prognóze, jež bude zveřejněna 2. února. Tato nová prognóza ČNB bude zároveň reflektovat vyšší než očekávanou inflaci v české ekonomice, jež byla reportována v závěrečném čtvrtletí roku 2016. 

Pro uvažování o načasování konce kurzového závazku bude pro bankovní radu ČNB rozhodující vývoj v české ekonomice, v prvé řadě růst inflace. Právě vývoj inflace a mezd vede k očekávání, že ČNB ukončí svůj kurzový závazek v nejbližším možném deklarovaném termínu, tedy ve druhém čtvrtletí letošního roku.

ECB ponechala na dnešním zasedání nastavení své měnové politiky beze změny, což se všeobecně očekávalo. Data z ekonomiky eurozóny ze závěru roku 2016 byla ve znamení zrychlení růstu ekonomické aktivity a také ve znamení vyšší inflace. Obojí je pro ECB nepochybně vítanou zprávou. Nárůst inflace zároveň není překvapením, neboť ve směru zrychlení růstu cenové hladiny hovoří vývoj cen komodit, v prvé řadě ropy a potravin. Růst jádrové inflace naopak zůstává utlumený. Dobrý výkon ekonomiky, jenž naznačují jak průzkumy sentimentu, tak oficiální statistiky o maloobchodních tržbách či průmyslové výrobě, koresponduje s pozitivními zprávami, jež přicházejí i z dalších regionů světové ekonomiky. Zároveň jsou tyto dobré zprávy z ekonomiky eurozóny v souladu s tím, co ECB očekávala ve své prognóze z počátku loňského prosince.

Jinými slovy: ECB by měla vyjádřit spokojenost s tím, jaké zprávy z ekonomiky eurozóny přicházejí. Nicméně, ECB by zároveň měla potvrdit, že její měnová politika zůstává beze změny, tedy že platí vzkaz z prosincového zasedání včetně toho, že ECB je připravenou svou politiku dále uvolnit cestou prodloužení či navýšení programu nákupů aktiv, pokud by si to žádal vývoj inflace či vývoj širších podmínek v ekonomice a na finančních trzích, jež mají na plnění inflačního cíle významný vliv.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice