Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Spotřebitelská / podnikatelská důvěra v ČR za únor 2020


24.02.2020

Nálada v české ekonomice v únoru klesla, pokles důvěry hlásí jak podnikatelé, tak spotřebitelé. Celková důvěra v tuzemské ekonomice je nejnižší od března roku 2014. Některá odvětví ale hlásí nárůst důvěry, konkrétně průmysl a obchod. V případě průmyslu je nálada nejlepší od loňského září, přičemž se zlepšilo hodnocení stávající poptávky a také výhled exportů a celkové poptávky na příští tři měsíce.

Celková důvěra v tuzemské ekonomice klesla letos v únoru bezmála na šestileté minimum. Indikátor celkové důvěry totiž klesl na nejnižší úroveň od března roku 2014. Zhoršila se jak podnikatelská důvěra, tak nálada mezi spotřebiteli. V případě podnikatelské důvěry je pokles hlášen v případě stavebnictví a služeb, naopak obchod a průmysl hlásí zlepšení důvěry. V případě průmyslu stojí za zmínku nárůst očekávaného vývoj exportů pro příští tři měsíce: příslušný indikátor je nejvyšší od loňského května. Optimismus ohledně očekávaného vývoje celkové poptávky pro příští tři měsíce je pak nejvýše od loňského března. Zlepšilo se také hodnocení stávající poptávky, zejména té zahraniční.

Důvěra mezi spotřebiteli klesla na nejnižší úroveň od září roku 2014. Spotřebitelé se obávají zhoršení celkové ekonomické situace, což by mohlo mít dopad i na jejich vlastní finanční situaci. Nepříznivě na náladu spotřebitelů působí také obavy z růstu cen.

Coby pozitivní překvapení vnímám zlepšení důvěry v tuzemském průmyslu. Lepší nálada mezi tuzemskými průmyslovými výrobci odpovídá příznivějším signálům ze zpracovatelského průmyslu v eurozóně a Německu, tak jak je koncem minulého týdne reportovaly předběžné výsledky PMI průzkumu za únor.

Nejistoty spojené s koronavirem mohou ale v nejbližších týdnech narušit dodávky především v sektoru zpracovatelského průmyslu, což by se mohlo negativně projevit na průmyslové aktivitě jak v eurozóně, tak v české ekonomice. Vývoj ohledně koronaviru může mít dopad také na náladu a chování spotřebitelů. Nicméně, ohledně spotřebitelů i nadále platí, že situace na tuzemském trhu práce zůstává příznivá a v tomto smyslu by se nálada spotřebitelů dále zhoršovat nemusela.

Celkový vzkaz z průzkumu nálady v tuzemském ekonomice lze nicméně interpretovat tak, že růst české ekonomiky v závěru loňského roku zpomalil a na samotném počátku roku letošního se situace nezlepšuje. Za celý rok 2020 čekám další zpomalení celoročního růstu HDP, v mezičtvrtletním vyjádření by se ale tempo růstu české ekonomiky mělo v průběhu letošního roku začít oživovat. Loni růst HDP České republiky zpomalil na 2,4 %, po růstu 2,8 % vykázaném v roce 2018. Letos by měl růst HDP dojít zpomalit do oblasti 2 %, můj konkrétní předpoklad činí 1,9 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice