Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

PMI ve zpracovatelském průmyslu za leden 2020


05.02.2020

Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se dle průzkumu PMI v lednu vyvíjely nejlépe od loňského června. Přesto ale v tuzemském zpracovatelském průmyslu přetrvává útlum s tím, jak klesá exportní poptávka a přetrvávají nejistoty v automobilovém průmyslu. V lednu se zmírnilo tempo poklesu výroby i nových objednávek, na druhou stranu ale zaměstnanost v tuzemském zpracovatelském průmyslu vykázala na počátku letošního roku nejvýraznější pokles od září roku 2009.

Indikátor PMI, mapující aktivitu v tuzemském zpracovatelském průmyslu, vzrostl v lednu z úrovně 43,6 na 45,2, což představuje nejvyšší hodnotu od loňského června. Výroba vykázala nejmírnější pokles za uplynulé tři měsíce, pokles nových objednávek byl dokonce nejmírnější od dubna 2019. Právě slabá poptávka zůstává bariérou, bránící oživení výroby v tomto klíčovém sektoru české ekonomiky. Tuzemští výrobci poukazují na pokračující pokles exportní poptávky a na nejistoty spojené s vývojem v automobilovém průmyslu.

Souhrnný indikátor PMI zůstává pod klíčovou úrovní padesáti bodů, jež je hraniční čárou mezi růstem a poklesem aktivity. Klesající aktivita v tuzemském zpracovatelském průmyslu má nepříznivý dopad na zaměstnanost v tomto sektoru Zaměstnanost ve zpracovatelském průmyslu v lednu klesla nejvýrazněji od září roku 2009, což vnímám coby podporu očekávání, že míra nezaměstnanosti v české ekonomice může letos mírně vzrůst.

Lednový průzkum potvrzuje, že k zásadnímu obratu v tuzemském zpracovatelském průmyslu ještě nedošlo.

Tuzemský zpracovatelský průmysl na návrat k růstu stále čeká a jakkoliv i průmysl v eurozóně indikuje zmírnění svého poklesu, tak aktuální nejistoty spojené s koronavirem mohou mít negativní dopad na globální obchod a průmyslovou výrobu, což se může nepříznivě projevit i ve středoevropském regionu.

Zároveň ale lze konstatovat, že lednový průzkum PMI naznačuje, že jak český zpracovatelský průmysl, tak průmysl v Německu a eurozóně jako celku mají již to nehorší za sebou.

Zprávy z tuzemského průmyslu podporují předpoklad, že růst české ekonomiky, měřený ukazatelem HDP, v roce 2020 dále zpomalí.

Zároveň jde o argument hovořící ve prospěch stability úrokových sazeb ČNB, respektive proti zpřísňování měnové politiky. Jestliže pro rok 2019 odhaduji růst HDP na úrovni 2,5 %, tak pro rok 2020 očekávám zpomalení celoročního tempa růstu české ekonomiky na 1,9 %.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice