Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Maloobchodní tržby v ČR za prosinec 2019


05.02.2020

Maloobchodní tržby vykázaly v prosinci nárůst 4,8 % a mírně tak zaostaly za tržním očekáváním. Po očištění o vliv pracovních dní (loňský prosinec měl o jeden pracovní den více než stejný měsíc roku 2018) růst tržeb činil 3,9 %. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 7,8 %, tahounem byly již tradičně prodeje počítačů a telefonů. Určitým zklamáním naopak byly prodeje potravin, jež meziročně vzrostly o pouhých 0,9 %.

Prosincový nárůst maloobchodních tržeb, jenž meziročně činil 4,8 %, zaostal za očekáváním trhu, jež činilo 5,5 %. Za slabším výsledem dle mého názorů stojí především nevýrazný nárůst prodejů potravin. U nepotravinářského zboží byl růst tržeb solidní, čemuž napomohla i skutečnost, že prosinec 2019 měl o jeden pracovní den více než stejný měsíc předchozího roku. Rostly především prodeje počítačů a telefonů, velmi slušný růst vykázaly také výrobky pro domácnost. Co se týče forem prodeje, tak v prosinci dominoval internet a zásilkové služby s meziročním nárůstem o 19,4 %.

Za celý rok 2019 vzrostly maloobchodní tržby o 4,8 %, což bylo nepatrné zpomalení z růstu 4,9 % vykázaného v roce 2018. Ke zpomalení růstu přispělo závěrečné čtvrtletí loňského roku, jež v meziročním srovnání čelilo nepříznivým kalendářním vlivům. Každopádně i nadále platí konstatování, že spotřeba domácností zůstává klíčovým tahounem růstu české ekonomiky jako celku.

Situace na tuzemském trhu práce zůstává příznivá a případné výkyvy v náladě tuzemských spotřebitelů mohou být vyvolány spíše nejistotami spojenými s vývojem ve světě. V roce 2020 dojde zřejmě ke zpomalení tempa růstu maloobchodních tržeb v důsledku slabšího růstu mezd, přesto by maloobchod měl vykázat solidní růst v oblasti 4 %.

Tržby za prodeje motorových vozidel v prosinci meziročně vzrostly o 5,1 %, za celý loňský rok pak vykázaly nárůst o 1,2 %.

Tržby za prodeje motorových vozidel se tak loni oživily po poklesu o 1,8 % vykázaném v roce 2018. Potenciál pro růst prodejů motorových vozidel se ale zdá být limitován celkovým zpomalováním růstu české ekonomiky.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice