Napište nám

Vaše jméno a příjmení
Vaše telefonní číslo
Zpráva

Chci více informací

Pro detailnější informace o spořících a investičních možnostech Vám zprostředkujeme konzultaci s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka

Protiprodukt

Chci zkonzultovat protiprodukt k hypotéce

Po vyplnění formuláře níže budete propojen s investičním specialistou.
Vaše příjmení
Vaše telefonní číslo
PSČ
Poznámka
Váš požadavek byl úspěšně zaevidován
Brzy budete kontaktován/a investičním specialistou.
Pokračovat na web
>

Ceny výrobců/PPI v ČR za prosinec 2019


19.01.2020

Ceny průmyslových výrobců v závěrečném měsíci roku 2019 zrychlily svůj meziroční růst, a to v důsledku vývoje ceny ropy a růstu cen v potravinářském průmyslu. Prosincový meziroční růst cen v průmyslu na úrovni 2,1 % by ale měl představovat jen přechodné zrychlení a již v prvních měsících roku 2020 by se dynamika růstu cen v tuzemském průmyslu měla zmírnit. Za celé závěrečné čtvrtletí roku 2019 se ceny průmyslových výrobců zvýšily meziročně o 1,3 %, zatímco ČNB ve své listopadové prognóze čekala růst průmyslových cen na úrovni 1,5 %.

Trh v případě prosince očekával zrychlení meziročního růstu výrobních cen v tuzemském průmyslu z 0,9 % na 2,0 %, skutečně vykázaný růst 2,1 % je tak mírně nad očekáváním trhu. Zrychlení růstu bylo v případě prosince očekáváno zejména v důsledku meziročního porovnání ve vývoji cen ropy, ke zrychlení přispěly ale také ceny v potravinářském průmyslu. Již v prvních měsících letošního roku by ale měl proinflační efekt ze strany cen ropy odeznívat, k čemuž napomůže i silnější koruna. V případě potravinářského průmyslu by pak měly ke zpomalení cenového růstu přispět klesající výrobní ceny v zemědělství.

Zemědělství hlásí prohloubení tempa meziročního poklesu výrobních cen: v prosinci pokles činil -3,7 %. Pokles v cen zemědělství je tažen propadem cen v rostlinné výrobě.

Pokles cen v rostlinné výrobě by měl přispět k utlumení růstu nákladů také v živočišné výrobě a přispět ke snížení cenových tlaků u potravin pro konečné spotřebitele. Za celý závěrečný kvartál loňského roku klesly ceny zemědělských výrobců o -1,6 %, zatímco ČNB čekala růst 0,2 %.

Vývoj výrobních cen v průmyslu i zemědělství vnímám coby argument ve prospěch stability úrokových sazeb ČNB. Růst výrobních cen byl v závěrečném čtvrtletí slabší, než co ČNB čekala, a v případě zemědělství ceny meziročně výrazně klesají: výrobní ceny tak samy o sobě nevolají po zpřísnění měnové politiky.

Co se týče celoročního vývoje, tak ceny průmyslových výrobců vykázaly za celý rok 2019 nárůst 2,6 %, což bylo zrychlení z růstu 2,0 % vykázaného v roce 2018. Ceny zemědělských výrobců za celý rok 2019 vzrostly o 4,9 %, když v roce 2018 činil jejich růst pouze 0,1 %. Pro rok 2020 lze čekat zpomalení růst cen v průmyslu zhruba do oblasti 1 %, v případě cen v zemědělství lze počítat s jejich poklesem, možná i v řádu několika procent.

 

Autor: Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE 

Štítky:
Líbil se Vám článek? Podělte se o něj!

Srovnejte si investice a spoření ZDARMA!

  • Snadné a rychlé srovnání
  • Spoření s nadstandardním úrokem
  • Komplexní srovnání investičních nástrojů
Srovnat investice